Da li su najmlađa djeca najviše na udaru delta COVID varijante?

0

Trogodišnja djevojčica Aurora ima poteškoće s disanjem – hospitalizovana je u Oklahomi s COVID19 infekcijom. Njena mama je objavila video koji slama srce na Facebooku, kako bi upozorila druge. Aurorino se stanje pogoršava i možda će uskoro trebati terapija respiratorne potpore.

Molimo vas da zaštitite našu djecu!“, napisao je dr. Erik Feigl Ding, najaktivniji epidemiolog na društvenoj mreži Twitter. Ovaj video koji je uznemirujući nećemo objaviti.

Djeca koja se zaražavaju, sve više, novim sojem COVID 19 najveće su žrtve neprekidne borbe koja traje iz sedmice u sedmicu, prethodnih mjesec dana u državama SAD-a. Ne mogu se vakcinisati. Suviše su mala.

Vapaj iz bolnica: „Slučajevi su eksplodirali“

A bolnice krcate zaraženima. Jedna, kao što je slučaj u Floridi vapi za pomoći – “Slučajevi su eksplodirali” – tvrde doktori, 2 puta je više pacijenata od svih prošlogodišnjih vrhunaca COVID19 . Trenutna situacija sa Delta varijantom, navodi dr.Ding može se ilustrovati sljedećim riječima :

– „Preopterećeni“ – „Jedinice za intenzivnu njegu su pune

-„ Ne zovi hitnu osim ako je u pitanju ozbiljna, hitna situacija

– „Nedostatak hitne pomoći”

 

Rekordna hopitalizacija djece u SAD-u ikada

Pedijatrijske Covid19 hospitalizacije također su u porastu – sada i iznad prošlogodišnjeg vrhunca. Rekordna putanja hospitalizacije djece – premašuje vrhunac zimske pandemije. A ovo je avgust, kroz istoriju najniža sezona pedijatrijskih hospitalizacija.

Talas Delta varijante će se pogoršati za djecu, navodi ovaj američki epidemiolog u svom postu.

Vizualizacija podataka najnovije COVID pedijatrijske hospitalizaciji u SAD-u za Inside Medicine jasno pokazuje gdje su i gdje su bile SAD u posljednjih sedmicu dana. Krivulja raste munjevitom brzinom.

Škole se otvaraju, da li će epidemija pogoršati?

U nadolazećim danima i sedmicama pomno ćemo pratiti kapacitete pedijatrijske intenzivne njege u cijeloj zemlji, navode u Inside Medicine .

Kako se škole otvaraju, stvari bi se mogle pogoršati. Iako se činilo da škole prošle godine nisu najveći pokretač infekcije, većina je studija pokazala da su škole u određenom stepenu pridonijele širenju. Niko ne zna kako će Delta to promijeniti, niti što će se dogoditi u područjima gdje školama više nije dopušteno zahtijevati maske.“, napisao je za Inside Medicine dr. Jeremy Faust, specijalista urgentne medicine čija je misija da ruši barijeru između doktora i pacijenta.

Moto Inside Medicine je: idemo dalje od zdravstvenih naslova kako bismo otkrili šta je doista važno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here