13.04.2024.
HomeNovostiSrpski vojno-politički analitičar razotkrio Dodika: "BiH ide u NATO - Program reformi...

Srpski vojno-politički analitičar razotkrio Dodika: “BiH ide u NATO – Program reformi je drugi naziv za ANP”!

Vojno-politički analitičar iz Beograda Aleksandar Radić tvrdi da Program reformi, koji je prošle sedmice usvojilo Predsjedništvo BiH, predstavlja samo drugi naziv za Godišnji nacionalni plan (ANP) čime se, prema njegovim riječima, nastavlja proces priključivanja BiH NATO.

Komentarajući za Insajder različita tumačenja u javnosti kontroverznog dokumenta, koji je odmah nakon potpisivanja zaključan u sef, Radić kaže da oko pristupanje neke zemlje zapadnom vojnom savezu “nema kompromisa niti srednjeg rješenja”.

– NATO ima administraciju koja je napravljena za sve zemlje. Tamo je 29 članica i za sve vrijede ista pravila, iste procedure i isti dokumenti. Tu nema međuprostora ili izuzetaka od pravila. Ne možete se ponašati kao da ste članica NATO, a u isto vrijeme da to niste. BiH je došla u fazu približavanja BiH NATO do tačke poslije koje je sve ostalo posao birokratije. Nema presedana po kojem bi se sada mogao skrojiti specijalni paket za BiH. Sve ukazuje na zaključak da je napravljen politički dogovor koji predstavlja zeleno svjetlo za ANP, ali je tu sada problem javnog mnjenja u Republici Srpskoj koje je ekstremno protiv članstva u NATO – kaže Radić u izjavi Insajderu.

Na pitanje da li je moguće da Republika Srpska zadrži status vojne neutralnosti ako je tačno da će po famoznom Programu reformi sve dalje odluke u smislu približavanja BiH NATO donositi Predsjedništvo BiH i
Parlamentarna skupština BiH, Radić odgovara da je to nemoguće.

– Ne postoji parcijalni paket koji bi se odnosio samo na Republiku Srpsku. Zbog toga su prije 14 godina i formirane zajedničke Oružane snage BiH, u skladu s jasnim određenjem da u integracione procese ne može da ide jedna zemlja koja ima dvije vojske. U čitavoj toj proceduri priključenja BiH NATO nigdje nema Republike Srpske. NATO ne prepoznaje entitete, već samo BiH. Potpuno je jasno da se sada glavna “igranka” vodi oko toga kako na elegantan način nastaviti dalji put ka NATO, a da se ta tema što bezbolnije amortizuje u srpskom javnom mnjenju – kaže Radić u izjavi Insajderu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti