21.07.2024.
HomeNovostiSrbijanski mediji: Čedomir Jovanović napušta Srbiju, seli se u Sarajevo?

Srbijanski mediji: Čedomir Jovanović napušta Srbiju, seli se u Sarajevo?

Nakon lošeg prolaza na posljednjim izborima i nedavnog incidenta ispred Klinike  predsjednik LDP-a Čedomir Jovanović, priča se po njegovoj stranci, ozbiljno je počeo da razmišlja da sa porodicom napusti Beograd, prenose srbijanski mediji.

Spekuliše se da bi život i karijeru mogao nastaviti u Sarajevu. U prilog tim nagađanjima ide i činjenica da je Jovanović u martu imenovan za savjetnika Željka Komšića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Tada je izjavio da je takvu ponudu prihvatio jer smatra svojom obavezom da pomogne Komšiću.

– Moj zadatak i obaveza je da pomognem i Komšiću i svakome ko je spreman da razumije da stabilnost regiona direktno zavisi od naše spremnosti da na drugačiji način uređujemo svoje odnose i da nas neće nigdje odvesti potencijalno oživljavanje politike devedesetih, čemu su neki u regionu skloni – naveo je Jovanović, koji je objasnio da to što je on posebno u BiH angažovan jeste „zato što bolje od drugih razumije da pitanje BiH nije problem koji može tako jednostavno da se riješi, nego je za njegovo rješenje potreban i razuman Beograd, kao što moraju biti razumni i Sarajevo i Zagreb”.

Analitičar Željko Injac za “Alo” je rekao da poslije svega što se posljednjih mjeseci dogodilo „Čeda realno nema više šta da traži u Srbiji, dok će, sa druge strane, u Sarajevu biti sigurno dočekan raširenih ruku“.

Politički analitičar Branko Radun također konstatuje da je po političkim stavovima Jovanović mnogo bliži Sarajevu nego Beogradu ili Banjoj Luci.

– Nije on doživio fijasko samo na ovim izborima, tako je bilo i na prethodnim i na onima prije njih. Prosto, on je ušao odavno u onu klasu političara koji su više biznismeni nego političari, možda i u Bosni planira da razvije neki biznis – smatra Radun.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti