Srbijanska policija uhitila vođe najvećeg kartela u Europi

0

U okviru međunarodne akcije “EASY”, Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije u suradnji s Europolom i Tužiteljstvom za organizirani kriminal uhitilo je i privelo vođe balkanskog kartela koji je posljednjih godina organizirao šverc više od 7 tona kokaina na području Europe.

Akcija je provedena u najvećoj tajnosti u suradnji s policijama Nizozemske i Belgije uz koordinaciju Europola.

Tužiteljstvo Srbije za organizirani kriminal priopćilo je da je u četvrtak uhićeno na području te zemlje 13 osoba, javlja Radiotelevizija Srbije.

Od sedmoro koji nisu uhićeni, dvije osobe se nalaze na izdržavanju kazne zatvora, odnosno pritvora po rješenjima Kraljevine Nozozemske i Republike Peru, jedna osoba  je u pritvoru po drugom osnovu u Nišu i četiri su u bjekstvu.

Naime, po nalogu Javnog tužiteljstva za organizirani kriminal u suradnji s MUP-ovom službom za borbu protiv droga, Uprave kriminalističke policije nakon višemjesečnog predistražnog postupka na području Beograda, Niša, Lazarevca, Subotice i Zrenjanina u četvrtak je uhićeno 13 osoba i to: M. S., M. L., M. J., D. Đ., M. M., D .N., I. C, R. R., G. P.,M. R, V. S. M. P. i Lj. L, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga.

Ova organizirana kriminalna grupa koju čine 20 osoba sumnjiči se da je umiješana u međunarodnu trgovinu narkoticima.

Naime, organizatori i pripadnici ove organizirane kriminalne grupe sumnjiče se da su tijekom 2020. godine sudjelovali u nabavci i transportu više od šest tona kokaina iz Južne Amerike ka zemljama Zapadne Europe i Republike Srbije.

Tijekom predistražnog postupka prikupljeni su dokazi koji se odnose na korištenje “skaj aplikacije” putem međunarodne pravne pomoći kao i dokazi koji se odnose na predmetne zapljene od drugih država, prije svega, Republike Francuske.

Organizirana kriminalna grupa, koja je djelovala i na području Kariba na Arubi, je u veljači 2022. godine ugovorila za samo jednu isporuku droge isplatu u iznosu od 4,5 milijuna eura.

U zakonom predviđenom roku policija će osumnjičene uz kaznenu prijavu provesti u Javno tužiteljstvo za organizirani kriminal nakon čega biti saslušani.