01.03.2024.
HomeLifestyleSmokve: Sprečavaju depresiju i liječe nesanicu

Smokve: Sprečavaju depresiju i liječe nesanicu

Sočne, slatke i mesnate – svježe smokve su nektar u kojem možemo uživati samo ljeti! I ne samo to – smokve su fantastične za organizam!

Vjerovali ili ne, smokve otklanjaju nesanicu, jer pozitivno djeluju na nervni sistem i sprečavaju depresiju. Sadržaj tritofana u smokvama pomaže u liječenju nesanice i poremećaja sna.

To je prva činjenica koju niste znali o smokvama, a pročitajte ostalih deset:

1. Smanjuju rizik od tumora

Japanski naučnici su dokazali da ekstrakt smokvi tačnije njihov sastojak benzaldehid doprinosi smanjenju tumora. Smanjuju i rizika od raka prostate, a vjeruje se da pomažu i kod raka dojki nakon prestanka menstuacije.

Odlične su za kožu: sprečavaju akne i čireve.
2. Sprečavaju akne

Liječe akne i bubuljice, jer su bogate beta karotenom, A, C, E i K vitaminima, kalcijumom, gvođem i drugim mineralina. Kada se direktno stave na kožu mogu da izliječe i čir!

3. Poboljšavaju pamćenje

Samo četiri smokve daju četvrtinu preporučene dnevne doze gvožđa potrebnu organizmu.

4. Smanjuju holestrol

Smokve povoljno djeluju na nivo holesterola u krvi. Biljni steroli poput stigmasterola i lanosterola, koje sadrže smokve vežu se na molekule holesterola u crijevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.

5. Snižavaju pritisak

Omega 3 i Omega 6, kojim smokve obiluju veoma su važne za zdravlje kardio vaskularnih organa.Smokve su dobar izvor kalijuma, minerala koji reguliše krvni pritisak.

6. Pomažu dijabetičarima

Ukoliko se koriste umjereno, može doći do smanjenja potrebe za količinom insulina kod dijabetičara.

7. Liječe stomačne tegobe

Kompot od smokve djeluje kao laksativ.U narodu su smokve poznate kao lijek za čir i gastritis. Smanjuju nadutost stomaka, pospješuju rad crijeva i uklanjaju grčeve.

Umesto mlijeka
LJudi netoleratntni na mliječne proizvode treba da jedu smokve koje su kalcijuma i odlična alternative za mlijeko ili jogurt.

8. Liječi hemoroide

Dnevna konzumacija smokvi je kod liječenja hemoroida efikasnija je od lijekova i krema.

9. Ubijaju viruse

Svježa smokva smirujuće djeluje kod upale bronhijalnih puteva. Sadrži puno vode i prirodnih šećera pa je korisna kod oporavka od iscrpljenosti i detoksikacije.

10. Pojačavaju seksulanu želju

Smokve spašavaju seksualni život ukoliko se redovno korišćenje, jer opuštaju.

 

 

 

novosti.rs

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti