19.05.2024.
HomeNovostiSložne komšije i ventilatore uvoze: Ko je kome "namjestio" posao i jesu...

Složne komšije i ventilatore uvoze: Ko je kome “namjestio” posao i jesu li u talu?

Kako je vidljivo iz dozvole, koju je Fikret hodžić “isposlovao” za svoju firmu Srebrna malina, uvezeni su respiratori tipa ACM812A. Za laike ovaj niz slova i brojeva ništa ne znači.

Međutim, dovoljno je potrošiti samo pet do šest minuta na internetu i saznati da se takvi respiratori mogu naći po cijeni već od 32.000 američkih dolara po komadu za naručenu količinu od barem 100 komada. Ako pretvorimo to u KM, po aktuelnom kursu, cijena jednog respiratora je 57.800 KM. To znači da je nabavna cijena svih 100 respiratora bila 5.780.000 KM. Zbog toga se opravdanim postavlja pitanje, kako je potrošeno preostalih 4,72 miliona maraka.

Na ovo pitanje moraju odgovoriti dvojica komšija, vlasnik firme Srebrna malina Fikret Hodžić i načelnik Štaba civilne zaštite FBiH Fahrudin Solak, koji je dao odobrenje Hodžiću za uvoz respiratora i prije nego što je to uradila država. Naime, kako smo saznali, obojica imaju stanove u ulici Hivze Bjelavca u sarajevskom naselju Stup.

A šta nam je to uvezao Hodžić?

Ovo pitanje postavili smo uglednom anesteziologu, jednom od najvećih stručnjaka iz ove oblasti u BiH Ismetu Suljeviću.

– Ne znam o kakvim se ventilatorima radi, jer, iskreno, mi na klinici nikada nismo koristili ovakve uređaje. Mi imamo visokosofisticirane Dregerove respiratore. Ono što sam uspio u kratkom vremenu vidjeti na internetu je da se ovi ventilatori mogu koristiti i kao transportni i kao stacionarni uređaji. Međutim, sigurno je da nisu visokog ranga, poput Dregerovih, odnosno onih koje mi imamo. Možda se ovi ventilatori mogu koristiti za neke lakše slučajeve, međutim za teška stanja u kakvim budu pacijenti koji obole od koronavirusa, sigurno je da je da su bolji i pouzdaniji visokosofisticirani uređaji – kazao nam je doktor Suljević.

Kontaktirali smo i laboratoriju koja je ovlaštena za ispitivanje kvaliteta medicinskih uređaja Verlab, a odgovor, kojeg smo dobili od direktora Almira Badnjevića nas je, najblaže rečeno, iznenadio.

– Ovo je respirator koji se uglavnom koristi kao emergency, tačnije koristi se u hitnim slučajevima i hitnim kolima. Isti se ne koristi na odjeljenjima intentivne njege. Kada se pogledaju preporuke za tretiranje COVID 19 pacijenata, neophodno je da postoji Volume and Pressure Control opcija na respiratorima. Još je bitnije spomenuti da se respiratori sve više i više isključuju iz tretmana COVID pacijenata, jer je smrtnost preko 85 posto. Bitno je spomenuti da je trenutna zauzetost respiratora u BiH ispod 10 posto, a samo u FBiH postoji preko 200 respiratora i 200 anestezioloških mašina koje se mogu koristiti kao respiratori. Samim tim, postavlja se pitanje zašto trošimo pare na respiratore? Interesantno je da navedeni respirator nije FDA odobren, samim tim je zabranjen u SAD-u, kazao nam je Badnjević.

Njegovo istraživanje o cijeni nabavljenih respiratora je bacilo još veću sumnju na cijeli ovaj slučaj.

– Što se tiče cijene, može se pronaći ovdje:

Vidite da isti se kreću od osnovnog modela od 3.000 dolara, do maksimalno 32.000 dolara (od 5.400 KM do 57.800 KM po komadu op.a.) sa svim mogućim opcijama koje nudi ovaj proizvođač. Postoje svjetske poznate marke respiratora koje se koriste poput Dragera, GE, Philips, Medtronic, Hamilton, Fisher & Paykel, Mindraya, itd itd, a čija cijena je do maksimalno 70.000KM – kazao nam je Badnjević.

Podsjećamo još jednom, ovi respiratori su plaćeni iz budžeta. Interesovalo nas je da li je iko kontrolisao ovu transakciju.

– Ministarstvo finansija odobrava plaćanje, odnosno prosljeđuje novac. Međutim, odgovornost za izbor dobavljača snosi naručilac, odnosno budžetski korisnik. Ministarstvo finansija ne vrši takve provjere. Ukoliko postoji bilo kakva sumnja, time treba da se bave nadležne pravosudne institucije – saopćeno nam je iz Ministarstva finansija FBiH.

Podsjećamo, Tužilaštvo KS i SIPA su već počeli da rade na ovom slučaju.

Piše: Almir Šarenkapa, Oslobođenje

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti