U strahu od istrage Novalić ocinkario partnera: : Solak je potpisao odluku za nabavku respiratora

0

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić komentirao je večeras kontroverznu nabavku 100 respiratora. Uvoznik za Vladu FBiH bilo je Poljoprivredno gazdinstvo “Srebrena malina”, u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića, a posao je bio vrijedan čak 10,5 miliona maraka.

Novalić je u u Dnevniku 2 Federalne TV potvrdio da je načelnik Civilne zaštite FBiH Fahrudin Solak potpisao tu odluku.

– Moramo sačekati istražne organe. Ne smijemo dopustiti da to rade mediji ili neki drugi. Ne nisam imao tu informaciju, ja ću sačekati oficijelne informacije – kazao je premijer FBiH.

On je naglasio da je Vlada FBiH ovlastila Civilnu zaštitu da obavi taj posao. Na pitanje da li je svjestan ozbiljnosti situacije, jer je uvoznik bila firma koja za to nije ovlaštena, Novalić je rekao da se moraju sačekati izvještaji nadležnih tijela.

– Moramo sačekati istražne organe. Ne smijemo dopustiti da to rade mediji ili neki drugi. Nisam imao tu informaciju, ja ću sačekati oficijelne informacije – rekao je Novalić.

Na konstataciju da je i Jelka Miličević, ministrica finansija FBiH i komandantica Federalnog štaba Civilne zaštite, izjavila da procedure u ovom slučaju nisu ispoštovane, Novalić je rekao da se „ako postoji sumnja, dopusti da to istraže istražni organi“.

– Imaju fakture i to se lako može ispitati, ja nisam doktor i ne razumijem se u to – rekao je Novalić.

On je dodao da Civilnu zaštitu treba pitati kakvi su respiratori kupljeni u Kini te da je do sada u organizaciji Civilne zaštite potrošeno 23 miliona KM.

– Mislim da se zaboravlja činjenica da su prvi u jugoistočnoj Evropi nabavili respiratore i ja se ponosim time, ali ukoliko zaista postoje primjedbe istražni organi treba to da riješe – rekao je Novalić.