21.07.2024.
HomeSvijetSLOM RUSKE ARMIJE: Moral ne postoji, traje opća panika, helikopterima love brojne...

SLOM RUSKE ARMIJE: Moral ne postoji, traje opća panika, helikopterima love brojne dezertere!

Rusija je rasporedila helikoptere i alate za potragu za bjeguncima u okupiranoj ukrajinskoj regiji oko Hersona pokušavajući zaustaviti vlastite vojnike u sve masovnijem bijegu. Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine objavio je, a prenio ugledni Newsweek, da su značajni ruski gubici i nespremnost za borbu pridonijeli pogoršanju moralnog i psihološkog stanja okupacijskih ruskih trupa te da je rapidno povećan broj dezertera.

“Na privremeno okupiranom teritoriju Hersonske oblasti, i to u području naselja Babenkivka Druga, neprijatelj je bio prisiljen rasporediti helikoptere i naoružanje za potragu za bjeguncima i njihovo vraćanje na borbene položaje”, stoji u objavi ukrajinskog glavnog štaba. Pojasnili su da je kroz Kalančak, u pravcu privremeno okupiranog Krima, danima ranije zabilježeno intenzivno kretanje nenaoružanih ruskih vojnika. Kalančak se nalazi u dijelu južne oblasti gdje se trenutno odvija ukrajinska protivofenziva, piše Slobodna Dalmacija.

Ako se potvrdi, ukrajinski izvještaj daje plastičan uvid u stanje u ruskim vojnim redovima sedmoga mjeseca od početka agresije. Već je u nedjelju britanska obavještajna služba na temelju svojih podataka dala procjenu kako je kriza morala i discipline u ruskim redovima na vrhuncu. Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva napisalo je da su problemi poput borbenog umora, velikoga broja žrtava i problema s platama među glavnim pritužbama ruskih vojnika.

Ukrajinske procjene o broju poginulih okupatora u Ukrajini premašile su 50 hiljada ove sedmice. Moskva je posljednji put vlastitu službenu procjenu o gubicima dala davnoga 25. marta, kad je ruski vojni komandant rekao državnoj agenciji Tass da je 1351 ruski vojnik ubijen, a 3825 ranjeno.

Nedavni obavještajni izvještaji s regrutacijskih pokušaja Rusa u Moldaviji bilježe katastrofu i masovno dezerterstvo. Glavna obavještajna uprava ukrajinskog ministarstva obrane navela je u izvještaju da čak i stanovnici Pridnjestrovlja odbijaju potpisati ugovore s ruskom vojskom, uprkos obećanjima o visokim novčanim isplatama, socijalnim paketima i jeftinijim stambenim prostorima. Dezerterstvo je uočeno ne samo među stanovnicima Transninstrije, nego i u ruskim trupama na tom području, a zbog ograničenog broja raspoloživih kontingenata, Rusi ne raspolažu potrebnim resursima za traženje i povratak nestalih, piše Slobodna Dalmacija.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti