14.07.2024.
HomeNovostiTEŠKA SRAMOTA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE: Dodijelila orden Svetog Mardarija ratnom zločincu Vojislavu...

TEŠKA SRAMOTA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE: Dodijelila orden Svetog Mardarija ratnom zločincu Vojislavu Šešelju

Eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička Srpske pravoslavne crkve dodijelila je orden Svetog vladike Mardarija lideru radikala i ratnom zločincu Vojislavu Šešelju, saopšteno je iz Srpske radikalne stranke.

Visoko crkveno odlikovanje Šešelju je u ime vladike Longina dodijelio vladika bački Irinej koji je, kako se navodi u saopštenju, tom prilikom poručio da mu je „pripao deo časti i prijatna dužnost da u ime preosvećenog vladike Longina uruči ovaj divni orden, napravljen u ime jednoga divnog Božijeg ugodnika, svetitelja, našeg gotovo savremenika, Svetoga brata Mardarija“, prenosi N1.

Zločinac je rekao da mu je veliko zadovoljstvo i čast da on “kao nedostojan” primi ovo visoko crkveno odlikovanje, dodaje se u saopštenju.

Lider radikala i ratni zločinac dodao je i da kada je svojevremeno, kada je boravio u Americi, Кanadi i Australiji, zatekao tamo Srbe “podeljene, zavađene na krv i nož”.

“Ja sam se trudio, na svakom mestu gde sam boravio, da se taj raskol prevaziđe, da se crkva ponovo ujedini i imao sam prilično uspeha. Po prvi put su jedni drugima dolazili u crkvene domove, u crkve, manastire, a onda je dolazak na čelo srpske crkve patrijarha Pavla širom otvorio put da se to zaista i postigne”, rekao je ovaj haški osuđenik.

Podsjetimo, Vojislav Šešelj je pravosnažnom presudom Haškog tribunala iz 2018. godine osuđen na deset godina zatvora zbog podsticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premještanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992. godine.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti