14.07.2024.
HomeSportNSBiH posudio Borcu 300.000 KM da izmiri dugove i dobije licence

NSBiH posudio Borcu 300.000 KM da izmiri dugove i dobije licence

Iz sedmice u sedmicu na površinu ispliva novi skandal u režiji Nogometnog saveza BiH, a u najnovijem je u centru pažnje i FK Borac Banjaluka.

Kako piše Klix, NSBiH je u martu ove godine posudio Borcu 300.000 KM kako bi ovom klubu olakšao postupak licenciranja za novu sezonu.

Klix je došao i u posjed ugovora koji je tom prilikom potpisan između pomenute dvije strane. Naime, Borac se 28. marta ove godine obratio Savezu sa zahtjevom za pozajmicom novčanih sredstava u iznosu od 300.000 KM u svrhu izmirenja finansijskih obaveza za prošlu sezonu.

U ugovoru o pozajmici koji je zaključen i potpisan dan kasnije (29. mart) stoji da je Savez saglasan da uplati Borcu 300.000 KM najkasnije do 31. marta.

Borac se obavezao da će Savezu izvršiti povrat novčanih sredstava do 30. juna ove godine, i to u cijelosti te bez kamate. Potpisnici ugovora su generalni sekretar NS BiH Adnan Džemidžić i direktor FK Borac Dejan Lukendić.

Također, banjalučki klub se obavezao da će novac iskoristiti u svrhu izmirenja tekućih obaveza i prevazilaženja negativnih posljedica u tekućem poslovanju kluba prouzrokovanih pandemijom koronavirusa u svijetu. Obaveze su propisane Pravilnikom o licenciranju klubova, a iste su sadržane u finansijskom kriteriju za dobijanje licence i učešće u UEFA klupskim takmičenjima.

Zanimljivo da su zahtjev, odobrenje i isplata novčanih sredstava stigli u posljednjim danima uoči roka za dostavljanje finansijskog izvještaja u procesu licenciranja (31. mart). Postavlja se pitanje zašto Savez uopšte provodi licenciranje ukoliko u određenom trenutku “časti” klubove i po kojem principu bira klubove koje će “počastiti”. Treba podsjetiti da je i predsjednik Nogometnog saveza BiH Vico Zeljković ujedno i bivši predsjednik FK Borac.

U spornom ugovoru obje strane konstatuju da će Savez na kraju takmičarske sezone prema konačnom plasmanu klubova na tabeli svim učesnicima Premijer lige za prošlu sezonu izvršiti raspodjelu sredstava iz marketinškog ugovora s kompanijom m:tel. Konstatuje se i da Borac ostvaruje pravo na raspodjelu novčanih sredstava iz UEFA Fonda solidarnosti za razvoj omladinskog nogometa za prošlu sezonu, čiji se priliv prema dinamici raspodjele sredstava od UEFA-e očekuje tokom 2022. godine.

Simptomatično je da svi ti planirani prilivi novca Borca u potpunosti odgovaraju iznosu kojeg im je Savez posudio te naslućuju da se unaprijed mogao pretpostaviti rasplet situacije na prvenstvenoj tabeli, dodaje Klix.

Ovo je samo jedna od spornih odluka Saveza koji je prije dva dana zgrozio javnost prihvatanjem odluke da BiH odigra prijateljsku utakmicu protiv reprezentacije Rusije koja se nalazi pod sankcijama UEFA-e i FIFA-e zbog agresije na Ukrajinu.

Brojni bh. reprezentativci su se već oglasili navodeći da su bili protiv takve odluke, ali to čelnicima Saveza nije smetalo da donesu odluku zbog koje je naša država došla na stub srama u evropskim i svjetskim okvirima.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti