Skandalozan Dodikov govor pred UN-om: Vrijeđao Inzka, nazvao ga monstrumom

0

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik se gostujući na okruglom stolu pred Vijećem sigurnosti UN-a obrušio na visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i nazvao ga monstrumom i strancem koji sarađuje s Bošnjacima iz Sarajeva i govori samo u njihovo ime, prenosi Klix.

Na početku se odmah osvrnuo na to da se Dejtonski sporazum provodi, a ne tumači te da Inzko nema pravo da to radi i da provodi odluke na osnovu njega. Dodao je da njega nije formiralo “nikakvo Vijeće za promociju mira, već da je OHR utvrđen Aneksom 10.

“U Dejtonskom sporazumu je navedeno da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i ta konstitucija je omogućila da se uspostavi mir i završi rat. BiH je složena državna zajednica i značajno se oslanjala na ono što su SAD na konstitucije radile. Tada su SAD jasno rekle ‘samo ono što je izričito dato BiH pripada njoj i sve ostalo priprema entitetima’. Vjerujem da je Inzko to pročitao, ali on nije ovlašten da tumači Ustav i neovlašteno se uplitao i u to i u mnoa druga pitanja u BiH”, kazao je Dodik.

Zatim je prozvao sve dosadašnje visoke predstavnike u BiH i naveo da su oni stranci koji pokušavaju nametnuti svoje odluke i stvoriti BiH. Spomenuo je Paddyja Ashdowna bvišeg visokog predstavnika u BiH i nazvao ga neobjektivnim i kriminalnim.

“On je na sve načine pokušao uništiti Dejtonski sporazum što je i potvrdio u knjizi kada je rekao da mu je namjera bila stvoriti novu BiH. Nigdje ne postoji u Dejtonskom sporazumu da postoji Vijeće za promociju mira koji je navodno dao visokom predstavniku ovlasti da donosi i nameće zakone. Taj stranac se pojavio na osnovu mandata Aneksa 10. Mojoj RS, Federaciji BiH i proizvoljnoj Republici BiH visoki predstavnik je dužan da podnese izvještaj, što nikad nije uradio”, naveo je.

Kazao je dalje da su Srbija, Hrvatska, RS i dio FBiH saglasne da se ukine institucija OHR-a u našoj državi. Dodao je da je Inzko postavljen na tu poziciju da promiče interese Bošnjaka pogotovo onih iz Sarajeva koji ga za to tapšu po ramenu.

On je pokazao da mrzi Srbe. Inzko zloupotrebljava govornicu i govori isključivo u ime muslimana i ne svih ljudi u BiH. Isto kao što je napisao Izetbegović u pismu UN-u da je trebalo prisustvovati Predsjedništvo BiH to je ponovio Inzko, a želim reći da ga ja kao predsjedavajući predstavljam. To je dokaz da rade zajedno na istom cilju s Bošnjacima iz Sarajeva. Čak ni arogantni Paddy Ashdown se nije usudio mijenjati Ustav. Ustavni sud u kojem postoje dva Bošnjaka i tri stranca uvijek preglasavaju Srbe i Hrvate i oni uvijek donose i kreiraju odluke”, naglasio je.

Dotakao se i državne imovine gdje je Inzko u nekoliko navrata naveo da RS i Srbija ne mogu sklapati ugovore bez pristnka BiH i da oni ne smiju ugrožavati njene interese. Dodik je na to odgovorio da nigdje u Ustavu ne piše da BiH pripada imovina.

“BiH nema imovinu, Inzko mora provoditi odluke, a ne da krši Ustav. To je čovjek koji sprečava razvoj države. Srpski narod je prihvatio Dejtonski sporazum vjerujući u korektnost međunarodne zajednice, međutim, moj srpski narod je mali i nikada nije vodio osvajačke već nametnute ratove i ova dva posljednja su takva bila. Građanski rat u BiH je vođen jer je neko nametnuo raspad Jugoslavije, mom srpskom narodu se ne dozvoljava da ima ista prava kao drugi narodi u regionu. I kada se pitam kako je moguće da se Kosovu daje pravo na državu, a RS-u negira, oni nas dodatno kazne”, rekao je Dodik.

Podvukao je da Inzko nema nikakvu podršku na lokalnom nivou.

“Zaustavite tog monstruma koji nam pokušava nametnuti odluke koje nisu uspostavljene u Dejtonskom sporazumu, on je stranac koji će uništiti BiH. On se sveti Srbima i Hrvatima u BiH. Inzko nema apsolutno ništa s državnom imovinom u BiH i pokušava zaustaviti izgradnju hidroelektrana i aerodroma. Nijednu odluku nećemo službeno objaviti ni poštovati u RS-u. Ako Inzko nastavi provoditi odluke razmotrit ću početak integracije RS-a s matičnom zemljom Srbijom”, poručio je Dodik.