Bajtal: “Kandidatura druga Bogićevića naišla je na više nego dobar odjek”

0

Filozof i sociolog Esad Bajtal komentirao je za beogradski Danas kandidaturu Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva i između ostalog rekao:

„Da, kandidatura druga Bogićevića naišla je na više nego dobar odjek. Iracionalnost etnopolitikantskih iskustava ratnih i poratnih godina, građani Sarajeva i BiH su skupo platili, pa je svaka promjena na tom tragu nešto o čemu se dugo i javno sanja. Građani Sarajeva žele mir, poštenje, dostojanstvo i ljudski način bivanja i življenja. I to je ono što očekuju od Bogića Bogićevića kao čovjeka kojeg istinski poštuju i dobro poznaju“, komentariše za Danas Esad Bajtal, sociolog i filozof iz Sarajeva.

Bogićević je, ističe Bajtal, „osvjedočeni humanista, zdravorazumski racionalista, čovjek civlizacijskih, univerzalnih vrijednosti. Dakle, neko potpuno izvan licemjernih obrazaca i ubleha toboženjeg „legitimnog“ i „autentičnog“ etnopredstavljanja, na kojima jaše b-h-s etnopolitikantstvo, koje svoju priču o „nacionalnom interesu“ u praksi svodi na puki interesni nacionalizam. Odnosno, na goli biznis. Isplati se biti nacionalista. Krijući se iza nacija, na b-h-s sceni su samo kriminalizirane politike i politizirani kriminal“, rekao je Bajtal.