Inzko demaskirao Dodika pred Savjetom bezbjednosti UN-a

0

Visoki predstavnik Valentin Inzko, te Dragan Čović i Milorad Dodik obratili su se večeras Savjetu bezbjednosti UN-a u okviru video konferencije organizovane na inicijativu Stalne misije Ruske Federacije u UN-u koja je posvećena obilježavanju 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Tokom svog obraćanja Inzko je govorio o blokadama i neimenovanju Vlade Federacije BiH, te nepopunjavanju Ustavnog suda FBiH.

Prozvao je predsjednika SNSD-a i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog izjave da “niko ne može spriječiti integraciju Srbije i RS”, te da “dvije srpske države postoje u regiji”, a zatim i negiranje genocida i slavljenje ratnih zločinaca.

Inzko je podsjetio i na izvještaj Pribea te naglasio da je još uvijek rano za povlačenje evropskih sudija iz Ustavnog suda BiH, te da bi to donijelo opasnost suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

Govorio je i o uslovima za zatvaranje OHR-a, te istakao da su predstavnici RS-a krivi zbog neispunjavanja uslova 5+2. Naveo je i primjer državne imovine gdje RS ne dozvoljava da bude uknjižena na Ministarstvo odbrane BiH.

Inzko je istakao i da je pravosuđe pod političkom kontrolom, te da nema vladavine prava što je također uslov za zatvaranje OHR-a.

Visoki predstavnik u BiH je naglasio i da se mora uspostaviti održivost institucija te ukloniti secesionistička politika.

Podsjeća da određene političke partije pokušavaju nametnuti svoje tumačenje Ustava BiH, te da će OHR insistirati na provođenju odluka Ustavnog suda, funkcionalnosti institucija.

Inzko se i zahvalio Dodiku što je ranije bio dobar partner za provođenje Dejtonskog sporazuma, te njegovoj podršci za uspostavu institucija BiH u periodu od 2000. do 2010. godine, kao i za saradnju sa OHR-om.

Podsjećamo da obraćanje Inzka nije bilo najavljeno ali na insistiranje predstavnika SAD i EU je uvršteno u protokol.