Sjaši Bahrija da uzjaše Kadrija: Kvaziekspertska Vlada – po drugi put među Bošnjacima

0

Na 36. sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona formirana je nova Vlada na čelu s premijerom Kadrijom Hodžićem. Prethodno je ozvaničena skupštinska većina u kojoj su SDP, PDA, Naša stranka i SBB.

Shodno dogovoru predstavnika stranaka nove parlamentarne većine, SDP-u su uz mjesto premijera pripala i četiri ministarstva, isto toliko ima PDA, dok po dva imaju Naša stranka i SBB.

Midhat Dobrnić (PDA) postao je ministar unutrašnjih poslova,dok je Una Harčin (Naša stranka) ministrica pravosuđa i uprave.

Elvis Baraković (SDP) vodit će resor obrazovanja i nauke, a Zvjezdan Karadžin (Naša stranka) prostorno uređenje i zaštitu okolice.

Vedran Lakić (SDP) sada je na čelu Ministarstva finansija, Zlatan Muratović (SBB) Ministarstva za kulturu, sport i mlade, a Hamza Bešić (SDP) Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja.

Esad Džidić (PDA) postao je ministar za rad, socijalnu politiku i povratak, Mevludin Hodžić (SBB) ministar privrede, Fedahija Ahmetović (PDA) ministar za boračka pitanja, a Vahidin Smajlović (SDP) ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Za ministra zdravstva imenovan je Božo Jurić (HDZ), a predložila ga je PDA.

Podsjetimo, Bahrija Umihanić (SDA) promovirao je prvu kvaziekspertsku Vladu u TK, nakon protesta i paljevine zgrade u kojoj je stolovala dotadašnja Vlada Seada Čeuševića iz SDP-a, u proljeće 2014. godine. Zapamćena je kao najgora Vlada od kada postoji Tuzlanski kanton.

Ovo je druga kvaziekspertska Vlada u Tuzli koju predvodi Kadrija Hodžić, također iz SDP-a.

Sjaši Bahrija, da uzjaši Kadrija.