Znaš li, Milorade, šta ukrajinski ambasador traži u Tužilaštvu BiH? Tebe traži zbog ikone

0

Ambasador Ukrajine za Bosni i Hercegovinu i Hrvatsku Vasilj Kirilič, koji je jutros stigao u  Sarajevo, nakon sastanka s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, stigao je u Tužilaštvo BiH.

Kirilič će razgovarati s glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić. Sastanku bi trebala prisustvovati i postupajuća tužiteljica Bojana Jolović.

Povod posjete Kiriliča Sarajevu je afera “Ikona”. Podsjećamo da je skandal izbio nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ikonu šefu ruske diplomatije Segreju Lavrovu prilikom njegove posjete Sarajevu.

Nakon burnih reakcija i diplomatske note Ambasade Ukrajine u kojoj se traži da se navede porijeklo ikone, Lavrov je poklon vratio bh. ambasadoru u Moskvi.

Prema informacijama “Avaza”, ambasador je zbog afera “Ikona” predložio jutros na sastanku u MVP BiH da se u našu zemlju pošalju stručnjaci iz Ukrajine kako bi se uvrdilo njeno porijeklo. Tačnije, da se stručnjaci iz Ukrajine i BiH obave njeno vještačenje. Prije toga, ikona mora biti izuzeta.

Tekst i foto; Dnevni Avaz