15.04.2024.
HomeNovostiŠest članica EU i NATO-a traže otvaranje pregovora s BiH

Šest članica EU i NATO-a traže otvaranje pregovora s BiH

Šest zemalja članica NATO-a i EU-a pozvale su u srijedu na inicijativu Hrvatske da se pristupni pregovori s Bosnom i Hercegovinom za članstvo u Uniji otvore do kraja ove godine.

 

 

Ministri vanjskih poslova Hrvatske, Češke, Grčke, Italije, Slovačke i Slovenije sastali su se u srijedu na marginama ministarskog sastanka u NATO-u u hrvatskom stalnom predstavništvu kako bi iskazali čvrstu podršku Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu.

Politička nužnost

Istih šest zemalja te Austrija, koja nije članica NATO-a, uputilo je prije nešto više od mjesec zajedničko pismo visokom predstavniku EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Žozepu Borelju (Josep Borrell) u kojem su također tražili otvaranje pristupnih pregovora s BiH.

 

– Naglašavamo političku nužnost da se do kraja ove godine osigura otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom – kaže se u zajedničkoj izjavi nakon sastanka šestorice ministara.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da je sastanak održan kako bi se dodatno skrenula pažnja i naglasila stratešku važnost otvaranja pristupnih pregovora s BiH zbog stabilnosti i sigurnosti evropskog kontinenta.

– U trenutnom geopolitičkom kontekstu bilo kakvo odgađanje početka pristupnih pregovora mogla bi dodatno povećati nestabilnost u regiji i rezultirati gubljenjem pozitivnog zamaha – dodaje se u izjavi.

Također se ističe da proširenje “nije odabir među kandidatskim zemljama, nego zajednički strateški interes koji će donijeti prijeko potrebnu stabilnost i sigurnost evropskom kontinentu”.

BiH je dobila uslovnu preporuku

Grlić Radman je rekao da bi svaka druga odluka šefova država ili vlada članica EU-a na samitu 14. i 15. decembra bila loša za stabilnosti i sigurnost i da od nje niko ne bi profitirao.

– Naravno, profitirali bi protivevropski i protivzapadno nastrojeni političari, a nadam se da je takvih malo – rekao je Grlić Radman.

Dodao je i da pozdravlja napore Vijeća ministara BiH, predsjedavajuće Borjane Krišto i ministra vanjskih poslova Elvedina Konakovića, koji rade na ubrzanju reformi i usvanjanju što više zakona koji su također uslov za otvaranje pregovora.

Evropska komisija je 8. novembra objavila Izvještaj o napretku zemalja kandidata. Bosna i Hercegovina dobila je uslovnu preporuku, to jest Komisija je preporučila otvaranje pristupnih pregovora kada postigne dovoljan nivo usklađenosti s traženim kriterijima.

Za konačnu odluku potrebna je jednoglasna podrška svih šefova država ili vlada država članica.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti