14.07.2024.
HomeNovostiŠef postsovjetskog podzemlja ubijen u Turskoj

Šef postsovjetskog podzemlja ubijen u Turskoj

Ubistvo zloglasnog šefa kriminalne grupe iz regiona Kavkaza odzvanja širom kriminalnog podzemlja prostora bivšeg Sovjetskog Saveza, piše redakcija Radija Slobodna Evropa(RSE) na engleskom jeziku.

Nadir “Lotu Guli” Salifov, istaknuti član kriminalne organizacije “lopovi po zakonu” (ruski vori v zakone), bio je poznat kao jedan od najviših mafijaških bosova u Rusiji i Azerbejdžanu.

Ubijen je u restoranu 19. avgusta uveče u Antaliji, gradu na južnoj turskoj obali.

Više izvora iz podzemlja reklo je za RSE da je ubica bio jedan od Salifovih tjelohranitelja.

Govoreći pod uslovom da im se ne navodi ime, izvori su za RSE rekli da je tjelohranitelj stao iza Salifova koji je igrao karte i ispalio četiri metka, uključujući najmanje jedan u glavu.

Ti izvori su takođe rekli da je ubica ranije tokom večeri mobilnim telefonom snimio kratak video Salifova i poslao ga nekolicini ljudi prije nego što je izvršio ubistvo.

Oni su rekli da je tjelohranitelj poslije ubistva pobegao iz restoran.

Prema izveštajima turskih medija, osumnjičenog je pritvorila policija 19. avgusta dok je pokušavao da pobjegne ka sjeveru auto-putem Antalija-Denizli. Turske vlasti nisu navele ime osumnjičenog.

Izvori RSE-a kažu da je turska policija zaplijenila mobilni telefon osumnjičenog i ustanovila da je video snimak Salifova poslao najmanje četvorici ljudi.

Turske vlasti su pritvorile na saslušanje sve četiri osobe za koje je navedeno da im je poslat video snimak.

Među njima su Ravšan “Zolotoj” Muhidinov, navodni šefa kriminalne grupe iz Uzbekistana i nećak Gafura Rahimova, diskreditovani bivši čelnik Međunarodne bokserske asocijacije (AIBA) kojeg SAD traže kao navodnog šefa međunarodne trgovine drogom.

Muhidinov je priveden u svojoj kući u Istanbulu 20. avgusta u tri sata ujutro po lokalnom vremenu i turska policija ga je ispitivala sedam sati prije nego što je pušten bez optužnice.

Mediji u Rusiji dotle pišu da su agenti ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) uhapsili jednog od Salifovih saradnika u Sibiru i pustili ga bez optužnice posle ispitivanja.

Kriminalni koreni

Salifov (47) bio je etnički Azerbejdžanac rođen u Gruziji, odakle se s porodicom ubrzo posle rođenja preselio u Azerbejdžan.

Dok se probijao ka vrhu azerbejdžanske kriminalne organizacije, više puta je osuđivan u Bakuu po optužnicama za krađu, razbojništvo i otmicu, između ostalog.

Poslije osude devedesetih, Salifov je proveo 22 godine u zatvoru u Bakuu, odakle je, kako se navodi, nastavio da izdaje naređenja podređenima, uključujući članovima svoje azerbejdžanske kriminalne organizacije u Rusiji.

Do 2014. godine Salifov je uspeo da zadobije kontrolu nad tri velike pijace u Moskvi.

Ruske vlasti pokrenule su nekoliko krivičnih istraga protiv Salifova u vezi s otmicama i iznuđivanjem u Moskvi i drugim ruskim regionima.

On je takođe bio pod istragom u Rusiji kao moćna figura unutar kriminalnog klana lopovi po zakonu. Vjeruje se da je do takvog statusa došao poslije hapšenja 2016. kuma ruske mafije i vođe lopova po zakonu Zaharija Kalašova, jazidijskog Kurda iz Gruzije koji koristi nadimak “Šakro Molodoj”.

“Kodeks ponašanja” lopova po zakonu

Kancelarija za kontrolu stranih sredstava (OFAC) pri Ministarstvu finansija SAD opisuje lopove po zakonu kao “evroazijsku kriminalnu organizaciju povezanu s dugim spiskom nezakonitih aktivnosti širom svijeta”, navodeći da predstavljaju prijetnju po SAD i saveznike.

Lopovi po zakonu nastali su tokom sovjetske ere u staljinističkim zatvorskim logorima.

OFAC navodi da su se posle raspada Sovjetskog Saveza 1991. lopovi po zakonu proširili bivšim sovjetskim republikama, Evropom i Sjedinjenim Američkim Državama, baveći se pranjem novca, iznudama, podmićivanjem, otmicama i pljačkama.

Članovi te kriminalne organizacije su, prema OFAC-u, “inicirani ili ‘krunisani’ nakon što bi pokazali ‘idealnu’ kriminalnu biografiju i položili zakletvu da će čuvati kodeks koji uključuje da žive samo na osnovu profita od kriminala i podržavaju druge lopove po zakonu”.

Izvori povezani s centralnoazijskim kriminalnim podzemljem rekli su za RSE da je Kalašov iz zatorske ćelije u Rusiji izdao nalog za smrt Salifova.

Oni kažu da je Salifov prekršio “kodeks časti” lopova po zakonu napadom na rivalske članove s kojima je bio u sporu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti