22.07.2024.
HomeNovostiSebija u Tužilaštvu, za sada kao svjedok

Sebija u Tužilaštvu, za sada kao svjedok

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović saslušana je Tužilaštvu BiH u sklopu predmeta „Respiratori“, potvrđeno je Raportu iz Tužilaštva BiH.

“Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović saslušana je prošlog tjedna u okviru predmeta ‘Respiratori’”, kazao je za Raport glasnogovornik Tužilaštva Boris Grubešić.

Izetbegović je saslušana u svojstvu svjedoka.

Tužilaštvo je mjesecima radilo u istrazi sporne kupovine 100 respiratora iz Kine za 10,5 miliona KM. Ispitane su na desetine svjedoka, a do sada status osumnjičenih dobili su federalni premijer Fadil Novalić, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik firme „Srebrena malina“ Fikret Hodžić te direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak.

Izetbegović se od otkrivanja afere dovodila u vezu sa nabavkom respiratora. Tokom istrage isplivala je i prepiska Novalića i nepoznate ženske osobe, za koju se pretpostavlja da bi mogla biti Izetbegović. U transkriptu se navodi:

XX: “Morate brzo reagovati na 150.000 testova, jer će ih neko drugi kupiti. Ja sam rekla da ih se rezervira i za nas, i sa Solakom. Nemamo vremena za gubljenje”.

Novalić: “Solak će morati preuzeti vlast. Respriatori i testovi moraju umiriti stanovništvo. Ovo se zamahuje.”

Ut to, na sjednice Federalne vlade od 17. marta prof. Izetbegović je kazala da “pacijentima trebaju respiratori”.

“Mi ne možemo čekati do sutra do tri sata da se vi izjasnite. Nama treba danas, jer mi još nešto malo imamo na tržištu što možemo da kupimo i to je završena priča, ali nećemo da odgovaramo zbog toga i hoćemo tačno da nam kažete šta znače posebi principi provjera”, kazala je 17. marta Izetbegović.

Ne treba zaboraviti, a o tome je Raport pisao, da su istražitelji SIPA-e pregledali dokumentaciju KCUS-a u službama finansija, javnih nabavki i tehničkom sektoru. Cilj tog pretresa bila je potraga za dokumentima o direktnim pogodbama koje su napravljene od 1. marta te su istražitelji kopirali ili izuzeli veći broj dokumenata.

U svom iskazu, prema informacijama Raporta, profesorica Izetbegović nije bila naklona prema premijeru Fadilu Novaliću, odnosno njen iskaz ne ide baš u njegovu korist.

Piše: Edina Kalamujić, Raport

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti