Sebija Izetbegović i zvanično više nije profesorica: Može li do penzije ostati i na mjestu direktorice?

0

Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS i supruga Bakira Izetbegovića i zvanično je ostala bez zvanja profesorice.

Kantonalni sud u Sarajevu, kako saznaje “Dnevni avaz”, donio je 27. jula ove godine rješenje kojim se pravosnažno odbija žalba Sebijinih advokata na odluku Senata UNSA-a da joj se oduzme titula profesorice.

Odgađanje izvršenja

Sud je, ustvari, odbio prijedlog za određivanje mjere osiguranja u kojim se tražilo da se odgodi izvršenje Odluke protivnika o stavljanju van snage odluke Senata UNSA od 29.marta ove godine.

Ovu informaciju potvrdio je za “Avaz” Enver Smajkan, advokat koji je zastupao UNSA u ovom sporu.

 – Sebija Izetbegović je i pravosnažno ostala bez zvanja profesorice. Više nema ni pravo žalbe – rekao nam je Smajkan.

Podsjećamo, Senat UNSA oduzeo je Sebiji Izetbegović i zvanja magistra i doktorice.

Plaća od 8.500 KM

Revizori su u revizorskom izvještaju o poslovanju KCUS-a, koji je objavljen jučer, utvrdili da je Sebijina plaća u prošloj godini iznosila 8.500 KM.

 – Najviša pojedinačno isplaćena plaća u 2022. godini iznosi 8.497 KM i odnosi se na generalnu direktoricu Sebiju Izetbegović (uključuje 7.036 KM redovne plaće i iznos od 1.460 KM u pripadajućem mjesecu a koji se odnosi na dodatak za zamjenu zaposlenika na drugom radnom mjestu u iznosu kako je definisano aktima Kliničkog centra, a koji je ostvaren samo za jedan mjesec 2022. godine), a najniža isplaćena neto plaća iznosi 594 KM i odnosi se na radno mjesto čistačice.