Po čemu je to nova vlast drugačija od SDA: Ukaljana trojka i sinovi Rame Isaka!

0
Piše: Miralem Aščić / Dnevni Avaz

Stranka demokratske akcije (SDA), dok je bila na vlasti, varala je na svakom koraku. Nepotizam. Mućke. Prevare. Javne nabavke. Tenderi… Grabi sa svih strana.

Godinama su krali iz budžetskih jasli, imenovali u državne firme kumove, rođake, supruge, kćerke, prijatelje…

Svi znali

I sve su to radili, naravno, daleko od očiju javnosti. Tek bi mediji razotkrili tu sramnu ulogu, prije svega kada su u pitanju imenovanja u državne institucije. I tada bi se digla kuka i motika.

Danas, kada SDA nema, pojavila se trojka, čiju okosnicu čine SDP, NiP i Naša stranka, uz lokalne pomagače. I kada su svi mislili da ne može gore, da je prošlo vrijeme nepotizma, stranačkog uhljebljenja, pojavi se vijest da je Vlada FBiH za direktora jednog od najvažnijih zatvora u FBiH – KPZ-a Zenica imenovala sina Rame Isaka, ministra policije.

Pogotovo što je ranije Arnel, Isakov mlađi sin, bio predložen za potpredsjednika u Parlamentu FBiH, ali se u međuvremenu predomislio.

No, zato će stariji Ramin sin Rusmir rukovoditi KPZ-om i zamijeniti na ovoj poziciji Redžu Kahrića, koji je, istina, penzioner, ali s iskustvom na ovim poslovima dugim 25 godina.

Sramota. Bezobrazluk. Javnost ogorčena, mediji zaprepašteni. Istina, o imenovanju sina Isaka za direktora KPZ-a Zenica pričalo se unazad pet mjeseci. Zbog Isakovih ambicija čak su žestoko bili zategnuti odnosi na relaciji ministar policije – Nermin Nikšić, premijer FBiH. Nikšić se, kako saznajemo, prije tri mjeseca strahovito protivio ovom prijedlogu. No, šta se u međuvremenu promijenilo, nikome nije jasno. Trojka, osim što se za sada ne bavi montažama i političkim progonima, što je bila odlika SDA, polako se pretvara u ovu stranku. Sve je više asima, zukića, osmica, sebija… Samo što to rade, za razliku od SDA, transparentno.

Vlada FBiH, koliko god tvrdili da je drugačije, nema se čime pohvaliti. Spasili smo “Zrak”, reći će Nikšić, firmu koja je u stečaju. I to je sve. Reformskih zakona nema. Bave se smjenama i kadrovskim rješenjima, a narod gleda.

Daleko su, istina, od SDA, koja je ogrezla u kriminalu, ali, kako idu dalje, sve se više pretvaraju u vlast koja se brine samo o sebi.

Plaće su iste, penzije također. Cijene hrane ne padaju, gorivo je sve skuplje. Pravih mjera nema. Sve se radi nekako stihijski. Pitanje je samo dokle. Imenovanje sina Isaka možda nije kap koja će preliti čašu, ali će trojku, sigurno, staviti na stub srama.

Sebija direktorica

Po čemu su to drugačiji od SDA, prevođene Bakirom Izetbegovićem, koji je svoju suprugu postavio za direktoricu KCUS-a, a svog ličnog pratioca za direktora OSA-e?

I neki će reći, nije to trojka. To je Isak. A šta je Ramo Isak nego dio vlasti u kojoj je trojka alfa i omega? Što se više čupaju, sve više tonu.

Neka im je sretno.