SDP i PDA odustaju od Vlade TK-a, ali Kadrija Hodžić želi mjesto mandatara i svim srcem mu se nada

0

Prošlo je gotovo deset dana otkako su SDP, PDA, Naša stranka i SBB skupili 18 potpisa za sazivanje hitne sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona, s ciljem smjene Vlade TK-a, međutim, do danas te potpise sa zahtjevom nisu predali. Zbog čega potpisi još nisu predati, nismo uspjeli saznati u ovim strankama, jer su danima nedostupne za bilo kakve informacije.
Da zahtjev nije predat, potvrdio nam je predsjednik Skupštine TK-a Žarko Vujović, dodajući da će sjednica biti sazvana u najkraćem roku, čim se potpisi dostave.
– Ne znam ko će profitirati na ovome, jer ovo je doba godine kad moramo imati stabilnu većinu. Slijedi usvajanje budžeta, finansijskog plana Zavoda za javno zdravstvo, a bez toga ne možemo. Sad nije vrijeme za političke igre, kazao nam je Vujović.
Iako zahtjevi nisu predati, predstavnici SDP-a BiH su već razgovarali sa profesorom i ekonomskim ekspertom Kadrijom Hodžićem, kojem je predložena pozicija mandatara novog saziva Vlade. Ovo nam je kratko potvrdio i sam profesor Hodžić, ne želeći da ulazi u detalje.

Postajemo kanton slučaj, jer je neko odlučio avanturistički preslikati situaciju iz Sarajeva, smatra Skopljak

U SDP-u šute, kao i u PDA, međutim, nezvanično saznajemo da dogovor o novoj većini baš i ne ide kako je planirano. SDP i PDA ne mogu osigurati stabilnu većinu, jer Naša stranka i SBB ne žele biti dio vlasti, nego samo dati podršku novoj Vladi TK-a. Plan SDP-a je bio oformiti neku vrstu ekspertne vlade sa profesorom Hodžićem na čelu, međutim, u ovom trenutku se stranke ne mogu dogovoriti o ministarskim kandidatima. Profesor Hodžić se ranije, nakon prošlih općih izbora, kada je također najavljivan kao kandidat SDP-a za mandatara, zalagao za depolitiziranje vlasti, za smanjenje broja ministarstava, te vraćanje povjerenja u institucije vlasti, što su možda i previše progresivne ideje za buduće partnere u vlasti.
Pomiješani signali stižu i iz samog SDP-a, gdje gradski odbor kritikuje kantonalni SDP za ulazak u pregovore sa PDA. Iz SDA poručuju da ih gubitak vlasti ne brine, koliko mogućnost da se zbog destabilizacije političkih prilika stvara nesigurnost pred usvajanje budžeta za narednu godinu.
– Mi smo pustili novim partnerima da se dogovore, ali čini se da im dogovor i ne ide, jer očigledno ima problema. Ne pokušavamo formirati novu većinu, nego čekamo da vidimo hoće li oni uspjeti u tome. Ukoliko ne, onda ćemo vidjeti kako da povratimo većinu u Skupštini, što će značiti razgovore i sa nekom od stranaka koja pokušava oformiti novu većinu, kazao nam je Fahrudin Skopljak, predsjednik kantonalne SDA.

 

Piše: Miren Aljić, Oslobođenje