20.04.2024.
HomeLifestyleKako nadoknaditi manjak vitamina D..

Kako nadoknaditi manjak vitamina D..

Vitamin D neki stručnjaci smatraju i važnijim od vitamina C, međutim kod većine populacije postoji manjak tog dragocjenog i važnog vitamina koji izuzetno jača organizam. Između ostalog, pomaže u sprječavanju osteoporoze, bolesti srca, raka, Alzheimera, moždanog udara, visokog krvnog tlaka, dijabetesa te može usporiti starenje.

Uz to, stručnjaci kažu i da je vitamin D važan kako bi se organizam uspješnije obranio od koronavirusa. S obzirom na to da je sunce naš najveći i najvažniji izvor vitamina D (15-ak minuta dnevno izloženosti podnevnom suncu ljeti dosta je da upijemo dovoljne količine vitamina D, samo pazite da na suncu niste duže od toga bez zaštitnog faktora), kako ga možemo nadoknaditi tijekom zimskih mjeseci?

Vitamin D neki stručnjaci smatraju i važnijim od vitamina C

Dobri izvori vitamina D u hrani uključuju masnu ribu poput lososa (naročito divlji losos), tune, skuše, gljiva, jaja te namirnice kojima je dodan vitamin D poput mlijeka (kravlje, sojino, bademovo ili kokosovo).

Iz deset dekagrama lososa možete dobiti oko 260 posto dnevne preporučene količine tog neizmjerno važnog vitamina. Kako se vitamin D može pohraniti u organizmu, dvije i pol porcije lososa tjedno mogu biti dovoljne da nas opskrbe potrebnom količinom vitamina D. Divlji losos uvijek je bolji izbor jer je manje izložen štetnim tvarima iz zagađenog zraka i vode od riba iz uzgajališta. Osim što je prepun vitamina D, losos sadrži i vrlo velike količine omega-tri masnoća i vitamina B12.

Kada je riječ o suplementima vitamina D, uvijek je bolje ako vitamine, minerale i druge hranjive tvari možemo dobiti na prirodan način, odnosno iz hrane, sunca i slično, nego iz tableta. Preporučena dnevna količina vitamina D iznosi 600 jedinica, a ljudi koji imaju manjak trebat će uzimati i veće doze, i do tisuću jedinica, dok razina vitamina D ne bude u normali.

Međutim, važno je ne pretjerati s količinama, pogotovo ako uzimamo nadomjeske prehrani. Vrlo visoke doze vitamina mogu uzrokovati stvaranje bubrežnih kamenaca te čak i trajno oštećenje bubrega.

Prije uzimanja suplemenata cinka treba se posavjetovati sa stručnjakom
Mineral bez kojeg ne ide: Što treba znati prije uzimanja nadomjestka prehrani s cinkom
Što možete napraviti da čitavu godinu dobivate pravu količinu vitamina D?

1. Izlažite se suncu 15 minuta svaki dan u kasno proljeće, ljeti i u ranu jesen.

2. Jedite dvije porcije masne ribe svaki tjedan, poput lososa, od studenog do ožujka.

3. Za vegetarijance ili one koji ne vole ribu, pijte sedam decilitara mlijeka obogaćenog vitaminom D (kravlje, bademovo, sojino, itd.) svaki dan od studenog do ožujka. Tekući vitamin D bolje se apsorbira od onog u obliku pilula.

 

 

 

 

 

 

 

zadovoljna.hr

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti