14.06.2024.
HomeNovostiSDA optužuje Kukića i Radončića za pokušaj puča u Tuzli: "PDA, SBB...

SDA optužuje Kukića i Radončića za pokušaj puča u Tuzli: “PDA, SBB i BH blok pokušavaju doći na vlast protivno Ustavu i zakonima TK”

Pokušaj dijela političkih stranaka (PDA, SDP, NS i SBB) da na nezakonitoj sjednici preuzmu vlast u Tuzlanskom kantonu predstavlja udar na ustavni poredak na što moraju reagirati pravosudne institucije. Očekujemo da Tužilaštvo Tuzlanskog kantona odmah reagira, kako bi se izbjegle dalekosežne posljedice.

Poštujući procedure utvrđene u Poslovniku o radu Skupštine TK, predsjedavajući Žarko Vujović je sazvao javnu i zvaničnu sjednicu Skupštine na kojoj se nije pojavio dio zastupnika, a onda je stigla informacija da su navodno ti zastupnici organizirali „svoju“ sjednicu. Osim što predstavlja izigravanje procedura, riječ je i o izuzetno opasnom pravnom nasilju.

Ako bi se ovakva praksa prihvatila, onda bi svako imao pravo da se, bez obzira na Ustav i zakone, na skupštinskom hodniku proglasi vlašću, što vodi ka anarhiji.

Ovakvim igrama dovode se u pitanje temeljni ustavni odnosi unutar Tuzlanskog kantona i ugrožava se normalno funkcionisanje Kantona, uključujući plate i naknade budžetskih korisnika, što može imati vrlo ozbiljne implikacije.

Niko, pa ni  Kukić, Radončić i Bh. blok, nema pravo da, u pokušaju preuzimanja vlasti, krši Ustav i zakonske procedure, te da to radi preko leđa građana i ljudi koji pošteno zarađuju svoje plate. Pozivamo navedene političke subjekte da se vrate u okvire Ustava i zakona, pa ako žele pokušati da preuzmu vlast neka to urade kako zakon nalaže, jer drugačije je nemoguće, navodi se u saopćenju SDA.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti