25.07.2024.
HomeNovostiCIK podnio prijavu Tužilaštvu BiH zbog falsifikovanih glasačkih listića

CIK podnio prijavu Tužilaštvu BiH zbog falsifikovanih glasačkih listića

Centralna izborna komisija BiH je danas, postupajući u skladu s odredbama člana 6.8. stav (1) Izbornog zakona BiH, Tužilaštvu BiH podnijela prijavu, jer smatra da je učinjeno krivično djelo koje se odnosi na izborni proces.

Prema izvještaju Glavnog centra za brojanje, postupajući po Naredbi Centralne izborne komisije BiH od 10. oktobra 2022. godine, na dva biračka mjesta u Bratuncu i jednom biračkom mjestu u Šekovićima je prilikom pregledanja glasačkih listića pronađeno 36 falsifikovanih glasačkih listića – saopćeno je iz CIK-a BiH.

Osim podnošenja prijave Tužilaštvu BiH, Centralna izborna komisija BiH je u skladu sa članom 6.8 stav (2) Izbornog zakona BiH preduzela potrebne mjere da se sačuvaju tragovi navodno učinjenog krivičnog djela, predmeti kojima je ili pomoću kojih je učinjeno to djelo i drugi dokazi.

Takođe, prema izvještaju Glavnog centra za brojanje, do sada je izvršeno ponovno kontrolno brojanje glasačkih listića za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske za 33 općine/grada u Republici Srpskoj, odnosno obrađeno je 1621 biračko mjesto – navodi se u saopćenju.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti