Schmidt o Dodikovoj avanturi: Ovo je ozbiljan napad na državu BiH, reakcija međunarodne zajednice će biti ozbiljna

0

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt), bio je večerašnji gost vanrednog “Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem”.

– Pratio sam dešavanja u Konjicu i nisam vidio da je sve riješeno i raščišćeno. Postoji još stvari o kojima treba razgovarati. Čuo sam da je bila usijana diskusija u Konjicu. Razočaravajuće je da Dodik neće odustati od odluka NSRS. Nadam se da je Dodik shvatio da međunarodna zajednica i oni koji štite Dejton u tom slučaju moraju reagovati. Ove odluke i potezi NSRS o nepoštivanju Ustavnog suda BiH predstavljaju korak unazad na EU putu. Prošlo je vrijeme izjava i vrijeme da se poduzmu aktivnosti – rekao je Šmit i dodao:

“Ozbiljan napad na državu BiH”

– Ovo je ozbiljan napad na državu BiH. Ovo je pokušaj da BiH učine disfunkcionalnom. Moramo institucije vratiti u ustavne okvire. Moja funkcija je da zaštitim i zemlju i građane. Ovo što sada imamo je pokušaj uništavanja društva. Budite spremni, bit će ozbiljna reakcija. Mi iz međunarodne zajednice smo imali intenzivne razgovore prethodnih dana.

Dalje je ispričao kako je sa međunarodnom zajednicom razgovarao o korištenju Bonskih ovlasti zbog Milorada Dodika.

– Mi u međunarodnoj zajednici smo razgovarali u prethodnih nekoliko dana o ovome i mislim da postoji jedinstven stav. Mislim da će oni stati iza mene i potpuno podržati namjeru da se osigura rad Ustavnog suda BiH… Međunarodna zajednica ovo sve shvata ozbiljno, ponekad smo ranije kasnili, ali nećemo više jer sada imamo i Evropu pred vratima i rat u Ukrajini – kazao je Šmit i dodao:

– Mi čekamo da vidimo da vlade i skupštine usvajaju zakone koji su u skladu sa evropskim standardima. Imat ćemo u narednih nekoliko sedmica Brisel koji će postaviti pitanje “Šta se dešava?” Oni na jesen žele obavijestiti članice EU da je bilo napretka. Zato smo sad izuzetno opredijeljeni u namjeri da napretka bude, zbog toga intenzivno razmišljamo i ovoj situaciji koju imamo danas.”

Nije precizirao kada će donijeti odluku

Naglasio je da “ide u pravcu donošenja odluka”, ističući da će to biti uskoro, ali nije želio precizirati kada.

– Ako pitate fudbalskog trenera za sljedeću utakmicu koga će staviti da igra, on će vam reći ne mogu vam to objaviti jer ne znam. Još uvijek razmišljam o tome, razmišljam o konačnim odlukama koje ću donijeti pred samu utakmicu… Mislim da će odluka biti u neko očekivano vrijeme – rekao je.

Kazao je kako je oduvijek težio ka tome da se zadrže mirne vode u politici, ali da je sada vrijeme za donošenje snažnih odluka.

– Večeras ću prespavati, još ću malo razmisliti, ujutru ću se probuditi, također razmisliti i onda vidjeti kakav mi je raspored narednih dana – kazao je Šmit odgovarajući na pitanje kada će donijeti odluku o Miloradu Dodiku.

Osvrnuo se i na uvrede koje Dodik često upućuje na njegov račun.

– Nije mi drago kada čujem Dodikove uvrede. Izjave koje daje više govore o njemu nego o meni. Spušta se na nivo na kojem ne bi trebao biti niko ko je u vlasti. Nekada bih volio reagovati na Dodikove uvrede, ali razlog zbog kojeg sam ovdje je pomoć BiH. Voli bih razgovarati sa Dodikom kao što smo znali porazgovarati nekada i čuti šta je to što on traži.