Helez: Dodik je opsovao genocid u Srebrenici, ja sam Dodikovu majku

0

Ministar odbrane BiH, Zukan Helez, bio je večerašnji gost “Face to Face-a”.

– Dodik je bio jako nervozan. Nikšić je imao uvodnu riječ a onda Konaković. Dodik ga je prekidao sve vrijeme. Kada je Dodik počeo izlaganje, tu smo počeli varničiti. Bilo je psovki ali ne mou ih iznijeti u javnosti. Dodika je Nikšić nekako smirio, ali je Kemal Ademović rekao: “Kako vas nije stid, bio je genocid u Srebrenici”, a Dodik je rekao: “Je*** ti genocid u Srebrenici.”” Ja sam morao reagovati na to i opsovao sam mu majku. Bilo mi je žao ali su me savladale emocije jer je sve vrijeme bio jako bezobrazan. Bilo je jače od mene i nisam mogao da se suzdržim – rekao je Helez i dodao:

“Lakše bih podnio da mi je roditelje opsovao”

– Lakše bih podnio da mi je roditelje opsovao. Ustao sam i krenuo da se fizički obračunam sa Dodikom ali me Konaković smirio. Ne može se sa tim ljudima drugačije, morate se spustiti na taj nivo. Dodik je svakoga prekidao, nikome nije dao da priča… Kemal Ademović je odmah napustio sastanak, rekao da neće da se spušta na taj nivo i izašao. Bilo je par psovski sa obje strane, ali smo se smirili. Čović je bio jako korektan, rekao je da je BiH njegova jedina domovina. Dodik se nakon svađe smirio pa je postao čak i kooperativan i predložio nekoliko zaključaka.

“Kristijan Šmit treba reagovati”

Helez se osvrnuo i na Ustav BiH.

 – Ako bi se Dodik smijenio, umjesto njega će doći neko potpuno isti. Naš Ustav je pun blokada. Ko bi bio Dodik da ne postoji mehanizam blokade? Kad su pravili Dejtonski Ustav, kao da su se igrali sa državom – rekao je Helez i dodao:

– Dodik nije srušio Dejtonski sporazum ali ga je narušio. Dobra je opcija da se vratimo na Ustav RBiH. Kristijan Šmit treba reagovati. BiH mora ostati u ovim granicama, a kako ćemo je uređivati nas se pita. Mi smo spremni na sve izazove, budite ubijeđeni. Građani ne treba da brinu, nećemo sjediti skrštenih ruku ako se ugrozi cjelovitost BiH. Ne može više Milorade, ne može. Imamo i mi dostojanstvo. Vratit ću mu pet puta gore. Treba da nam dolaze u kuće da nas ubijaju.