24.05.2024.
HomeNovostiSarajevo opet među najzagađenijim gradovima svijeta

Sarajevo opet među najzagađenijim gradovima svijeta

Prema mjerenjima stanice Air Visual, Sarajevo je i ovog jutra među deset najzagađenijih gradova svijeta.

Na vrhu liste nalazi se Delhi (Indija) čiji AQI iznosi 345, dok je Sarajevo na sedmom mjestu sa indeksom kvalitete zraka 187.

Podsjetimo, jučer ujutro Sarajevo je bilo čak drugo na listi odmah iz Delhija sa AQI višim od 300.

Zbog dodatnog pogoršanja zagađenosti zraka, Vlada Kantona Sarajevo je jučer na vanrednoj sjednici proglasila epizodu „upozorenje“ za sve zone na području Kantona Sarajevo, jer su ispunjeni svi uslovi predviđeni Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka.

Rezultati mjerenja zagađujućih materija u zraku na području Kantona za prethodni dan na svim stanicama pokazujuju prekoračenja vrijednosti za PM10 koje iznose 150 µg/m3. Trend pogoršanja kvaliteta zraka je nastavljen, tako da su prosječne dnevne vrijednosti za prethodni dan iznosile na Vijećnici 208 µg/m3, Otoci 192 µg/m3 i Ilijašu 174 µg/m3.

Prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometerološkog zavoda u Sarajevu, u narednih 48 sati, očekuje se stabilno vrijeme, bez padavina, sa slabim vjetrom, uz pojavu temperaturne inverzije, čime su ispunjeni svi uslovi za proglašenje navedene epizode.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti