Joshua novi/stari prvak svijeta

0

U dugo očekivanom boks revanšu za pojas prvaka u WBO, WBA i IBF federaciji koji je održan u spektakularnoj Diriyah Areni u Saudijskoj Arabiji, Anthony Joshua je pobijedio Andyja Ruiza nakon jednoglasne sudijske odluke poslije 12 rundi.

Joshua je oprezno ušao u borbu, ali je pogodio krajem prve runde jedan direkt u glavu Ruiza Jr i otvorio mu lijevu arkadu.

Ruiz je uzvratio u drugoj rundi kada je u razmjeni udaraca pogodio arkadu Joshue. Naredne četiri runde su protekle u povremenim prijetnjama i udarcima sa obje strane, iako je Joshua na momente pokazivao nestabilnost nakon udaraca Ruiza Jr.

U sličnom tonu borba je protekla sve do posljednje, 12. runde.

Podsjetimo, prvi okršaj između dvojice boksera desio se u New Yorku u junu ove godine kada je Meksikanac šokirao mnoge i na pod poslao Joshuu u sedmoj rundi.

Bio je to prvi poraz u profesionalnoj karijeri Joshue.

Iako je tokom pripreme za ovaj meč Ruiz preko društvenih mreža oduševljavao sportsku javnost fotografijama na kojima je djelovao kao drastično mršaviji i spremniji, na vaganju se pojavio 21 kilogram teži od Britanca.

Dvorana u kojoj su se večeras borili Ruiz i Joshua je sagrađena za manje od dva mjeseca i nosi naziv Diriyah Arena. Kapacitet dvorane je 15.000 mjesta i prostire se na više od 10.000 kvadratnih metara.

Osim što je sagrađena za blizu dva mjeseca, njezina izgradnja je bila tema brojnih polemika s obzirom da je izgrađena na lokaciji koja je pod zaštitom UNESCO-a.

Diriyah je, inače, rodno mjesto prvih kraljeva Saudijske Arabije, a taj bi stadion nakon večerašnjeg meča, trebao ugostiti teniski turnir.