20.04.2024.
HomeNovostiLagumdžija i Papandreou u Sarajevu na meti kritika: "Oni su simboli korupcije,...

Lagumdžija i Papandreou u Sarajevu na meti kritika: “Oni su simboli korupcije, pljačke, autoritarnosti i kriminala”

Nekadašnji premijer Grčke i predsjednik Socijalističke internacionale George Papandreou boravi u Sarajevu kao gost na festivalu „Sarajevo Fest umjetnost i politika“

Forum organizuju Fondacija Društvo zajedničkih vrijednosti i East West Centar, a Papandreou je danas na Festivalu razgovarao sa predsjednikom Fondacije Zlatkom Lagumdžijom, bivšim ministrom vanjskih poslova BiH i predsjednikom SDP-a.

Njihov razgovor na zanimljiv način je opisao poznati novinar i advokat Senad Pećanin, koji je kazao kako je samo u Sarajevu moguće organizovati festival na kojem će govoriti ova dvojica političara.

„Samo u Sarajevu je moguće da na ‘festivalu umjetnosti i politike’, koji se opisuje progresivnim, građanskim, liberalnim…, bude organiziran panel na kojem nastupaju dva nekadašnja lidera koji su simboli korupcije, pljačke, autoritarnosti, kriminala i rasturanja nekada snažne socijaldemokratske ideje u svojim zemljama“, kazao je Pećanin.

Pećanin smatra kao su George Papandreou i Zlatko Lagumdžija grobari socijaldemokratije u Grckoj i u BiH. On je podsjetio da se termin „pasokizacija“ u evropskim političkim krugovima koristi kao termin za propast ljevice, jer upravo je grčka socijaldemokratska stranka Pasok jedna od najodgovornijih za dovođenje grčke u dužničko ropstvo.

“Pasokizacija ljevice je termin već odomaćen u Evropi, a vezan je za Pasok, stranku dinastije Papandreou, kao simbol propasti socijaldemokratije u Evropi. ‘Lagumdžština’ bi mogao biti BHS prijevod pasokizacije“, kaže Pećanin.

Podsjećamo, George Papandreou treći, sin i unuk bivših grčkih premijera Andreasa Papandreoua i Georgiusa Papandreoua, bio je na funkciji premijera Grčke od 2009. do 2011. godine.

Nakon velike ekonomske krize u Grčkoj, razočarani birači ljevice okrenuli su se pokretu Syriza koji je uskoro predvođen Alexisom Tsiprasom izrastao u političku partiju koja je došla na vlast i započela potrebne reforme za izlazak Grčke iz velike krize.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti