01.03.2024.
HomeLifestyleSamo 5 grama ove namirnice pravi je eliksir za zdravlje...

Samo 5 grama ove namirnice pravi je eliksir za zdravlje…

Namirnica koja je prisutna u gotovo svakoj kuhinji, lako dostupna i raširena po svim kontinentima ujedno je i pravi eliksir za zdravlje, a učinit će čuda i za vaš izgled.

Iznutra i izvana
Reći da je orah zdrava i hranjiva namirnica je zaista premalo. Sadrži zdrave masnoće, vlakna, vitamine i minerale, no to je samo početak priče o svim njegovim dobrobitima za naše zdravlje, iznutra i izvana.

Konferencija o orahu
Od svih orašastih plodova, orah je predmet najvećeg interesa znanstvenika koji se njime bave više od 50 godina, a to je dovelo i do toga da da se svake godine na Sveučilištu Kalifornija organizira čak i Konferencija o orahu na kojoj stručnjaci raspravljaju o svim novostima o tom čudesnom plodu te o najnovijim istraživanjima njegovih učinaka na naše zdravlje.

Studije potvrdile
Orah sadrži gotovo savršenu kombinaciju i omjere proteina, zdravih masnoća, vlakana, biljnih sterola, vitamina, minerala i antioksidansa pa nije čudo što brojne studije potvrđuju da je samo 7 cijelih oljuštenih oraha dnevno (ili 14 polovica) dovoljno da poboljšate svoje zdravlje.

To je otprilike oko 30 g ili jedna manja šalica u kojoj ima 3,89 g ugljikohidrata, 2 g vlakana, 5g proteina, 20 g masnoća, 20 mg kalcija, 1 g šećera, 0,72 mg željeza, a sadrži i priličnu količinu mangana, bakra, magnezija, fosfora i vitamina B6.

Orasi su jedini od orašastih plodova koji sadrže visoku količinu omega 3 esencijalnih kiselina (poznatih i kao ALA), što ih čini odličnim za zdravlje srca, a uz to i pomažu u sniženju krvnog tlaka. U 30 grama oraha (što je optimala dnevna količina za postizanje pozitivnih učinaka na zdravlje) ima čak 2,5 g ALA, a pozitivne učinke ćete osjetiti čak i ako pojedete manje od tih 30 grama.

Za metabolički sindrom
Neke su studije pokazale da je čak i nekoliko polovica oraha dnevno dovoljno da se pozitivno odrazi na zdravlju. Također, rezultati većeg broja istraživanja su pokazali da grickanje oraha može pomoći i u smanjenju rizika za razvoj metaboličkog sindroma, dijabetesa i upalnih procesa općenito.

Antikancerogena svojstva
Dokazano je da orasi imaju i antikancerogena svojstva te da čak mogu pomoći i u održavanju zdrave tjelesne težine. Uzmemo li u obzir da svakome od nas negdje u genima čuči barem jedna ili dvije od spomenutih bolesti i problema, ne bi trebao biti problem uvrstiti tih nekoliko oraha u svoj svakodnevni jelovnik.

Ne smijemo zaboraviti niti još jedan važan pozitivan učinak oraha, a to je onaj koji ima na naš mozak i kognitivne funkcije. Naime, već je odavno brojnim istraživanjima potvrđeno da redovita konzumacija oraha može poboljšati kognitivne funkcije i pamćenje, pa čak i smanjiti rizik za razvoj Alzheimerove bolesti i demencije.

Ne samo za zdravlje nego i za ljepotu
S obzirom na to da obiluje vitaminima B skupine, koji usput budi rečeno pomažu u smanjenju razine stresa i poboljšanju raspoloženja, u kombinaciji s prirodnim antioksidansom vitaminom E orah pomaže u smanjenju štete uzrokovane slobodnim radikalima te odgađa proces starenja kože.

Ulje za kožu i kosu
Ulje oraha je idealno za hidrataciju kože, ali i za uklanjanje tamnih podočnjaka. Kombinacija kalija, omega 3, 6 i 9 masnih kiselina orah čine odličnim saveznikom za zdravlje kose, naročito za jačanje folikula kose.

Neka istraživanja su pokazala čak i da redovito korištenje ulja od oraha može zaštiti od ispadanja kose i ćelavosti.

Treba jesti i „gorku” kožicu
Oduprite se iskušenju da ogulite kožicu gorkastog okusa koja obavija sam plod jer se čak 90 posto antioksidansa prisutnih u orahu nalazi u toj kožici pa se ona smatra najzdravijim dijelom oraha. Važno je spomenuti i da su orasi prilično kvarljivi i zdrave masnoće koje sadrže vrlo osjetljive na zrak i toplinu te ih je nabolje čuvati u hladnjaku bilo da su oljušteni ili u ljusci.

Oljušteni u hladnjak
Orasi u ljusci se inače mogu čuvati nekoliko tjedana na sobnoj temperaturi, dok oljuštene orahe odmah treba staviti u hladnjak. Ako želite da vam potraju što duže, stavite ih u čvrsto zatvorenu vrećicu i smrznite: tako mogu potrajati i do godine dana a da ne izgube svoja dragocjena svojstva.

 

 

 

 

zivim.gloria.hr

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti