01.03.2024.
HomeNovostiSalkić "čestitao" Dodiku Dan RS: "Ciljevi koji su definisani 9. januara realizirani...

Salkić “čestitao” Dodiku Dan RS: “Ciljevi koji su definisani 9. januara realizirani su logorima, silovanjima, ubistvima, masovnim grobnicama i genocidom”

Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske i zvaničnik SDA, za N1 je govorio o obilježavanju Dana Republike Srpske, kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Salkić je kazao da SDA očekuje reakciju nadležnih domaćih institucija da zaštite ustavni poredak i odluke Ustavnog suda i kazne one koji ne poštuju odluke Ustavnog suda.

“Nemamo reakcije Tužilaštva BiH svih ovih godina. Nemamo reakcije visokog predstavnika svih ovih godina. Mi smo u određenom problemu. Oni koje sve to rade, koji negiraju odluke Ustavnog suda, ponašaju se suprotno odlukama Ustavnog suda vide da oni koji bi trebali da ih sankcionišu ne čine ono što bi trebali da urade i onda su oni ohrabreni, ponašaju se tako kako se ponašaju i svake godine iznova obilježavaju dan koji ne postoji”, istakao je.

Salkić je kazao na šta ga asocira 9. januar.

“Važno je podsjetiti javnost da ono što su bili strateški ciljevi tog 9. januara 1992. godine, koji su potvrđeni 12. maja 1992. su i danas strateški ciljevi bosanskih Srba. Ciljevi koji su definisani 9. januara u antiustavnom činu i pokušaju rušenja ustavnog poretka Republike BiH su realizirani tokom agresije na oružani način progonom, logorima, silovanjima, ubistvima, masovnim grobnicama i u konačnici genocidom. Danas ti isti ciljevi se realiziraju putem sistemske diskriminacije i stvaranja ambijenta u kojem je nemoguće da ljudi koji su se vratili na svoj prostor ostanu, opstanu i žive”, kazao je.

“Banjaluka nikad neće biti srpski grad”

Komentarisao je i izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je kazao da je Banjaluka srpski grad.

“Ma kako srpski grad. To je šeher Banjaluka u kojoj je porušeno 16 džamija. Barbari su porušili, a oni koji su se suprotstavili su se vratili. Ona je postala srpska kako je vidi Milorad Dodik. Da nije bilo tog progona, sve bi bilo drugačije. Banjaluka nikad neće biti srpski grad”, kategoričan je Salkić.

Govorio je i o novom gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću.

“Stanivuković je obrazovan u obrazovnom sistemu koji je potpuno pravoslaviziran. Obrazovan je u obrazovanom sistemu koji veliča ratne zločince”, kazao je.

Salkić smatra da Stanivuković nije ništa bolji od Dodika.

“Ista je to priča. Razlika između njega i Dodika je što se on bori protiv Dodika, a Dodik protiv njega. Njegov odnos prema državi BiH je isti kao Milorada Dodika. Njegov odnos prema RS je isti kao Milorada Dodika. Njegov odnos spram Bošnjaka i Hrvata je isti kao i Milorada Dodika. Nema tu apsolutno nikakve razlike”, istakao je.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti