21.07.2024.
HomeNovostiRuske službe izvele sajber napad na Vladu Crne Gore

Ruske službe izvele sajber napad na Vladu Crne Gore

Ruske službe stoje iza snažnog sajber napada 26. avgusta na kompletnu informacionu strukturu Vlade Crne Gore, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa iz Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB).

Iz Agencije tvrde da se radi o napadu koji je pripreman duži vremenski period, te da je takav napad dosad nezabilježen.

“Napadnuta je kritična državna infrastruktura”, potvrdili su izvori iz ANB-a za RSE.

Najnoviji sajber napad na Vladinu infrastrukturu dogodio se rano jutros, a Vladine službe još nijesu saopštile razmjere štete.

I američka Ambasada u Podgorici izdala je saopštenje da je u Crnoj Gori u toku uporni i kontinuirani sajber napad.

“Napad može uključivati poremećaje u javnom komunalnom sektoru, transportu (uključujući granične prelaze i aerodrom) i sektoru telekomunikacija”, navodi se na sajtu Ambasade SAD.

Neimenovani zvaničnik NATO je saopštio da je Alijansa upoznata sa izvještajima o sajber napadima u Crnoj Gori i da je spremna da pomogne crnogorskim vlastima.

“Naši eksperti su u kontaktu sa crnogorskim vlastima i spremni smo da im pružimo podršku ako je to potrebno”, naveo je za Glas Amerike neimenovani zvaničnik NATO-a.

Prethodno je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović potvrdio da je Vlada drugi put u pet dana na udaru hakera, ocijenivši da su napadi politički motivisani.

“Radi se, po mom skromnom sudu, o političko motivisanom napadu”, rekao je Abazović podsjećajući na prethodni sajber napad od 23. avgusta nakon što je njegovoj Vladi 20. avgusta izglasano nepovjerenje.

Zbog najnovijeg sajber napada, premijer Abazović je najavio da je zakazana sjednica Savjeta za informacionu bezbjednost.

Ministar javne uprave Maraš Dukaj se prvi oglasio jutros na svom Tviter nalogu, kada je naveo da je Crna Gora izložena novoj seriji organizovanih sajber napada na Vladinu informatičku infrastrukturu.

“Primarna meta je struktura državnih organa”, rekao je Dukaj dodajući da su o napadima “informisani saveznici”.

U istragu dosadašnjih napada na informatičku infrastrukturu Vlade Crne Gore, uključeni su MUP i tužilaštvo.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti