22.07.2024.
HomeNovostiAmerički ambasador u Sarajevu Michael Murphy: Nećemo Bosnu i Hercegovinu ostaviti Rusiji

Američki ambasador u Sarajevu Michael Murphy: Nećemo Bosnu i Hercegovinu ostaviti Rusiji

Rusija se ne pita kada je riječ o odlukama koje donosi Bosna i Hercegovina (BiH) o odnosima unutar sporazuma, bilo da je riječ o pridruživanju Evropskoj uniji (EU) ili pridruživanju NATO-u, navodi Michael Murphy (Majkl Marfi), ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH.

Zaključuje da je donošenje tih odluka na suverenoj BiH. Također, podvlači da su SAD, EU i NATO bili veoma jasni o svojoj privrženosti suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH.

Murphy kaže i kako je američka privrženost Bosni i Hercegovini trajna, te da će održati svoje međunarodno prisustvo i međunarodno vojno prisustvo.

Međunarodni zvaničnici u BiH su zabrinuti zbog trenutne političke situacije. Dijelite li Vi tu zabrinutost?

Da, dijelimo. Mislim da nije tajna, očigledno je, rekao bih, da BiH ne ide u pravom smjeru i da se to dešava već jedan duži period. Dakle, ne postoji ni jedan dan da se desi da se ne pojavi neka užasna retorika koja dolazi od političkih lidera ovdje, prijetnje secesijom, prijetnje teritorijalnom reorganizacijom zemlje ili ratnohuškačka retorika. To je užasan, neodgovoran način da se vodi ova zemlja.

Drugi problem je da ne vidimo napredak po pitanju reformi, gotovo nikakav napredak nije postignut kada su upitanju reforme za približavanje EU, ništa se ne radi na rješavanju problema s kojim se zemlja suočava, na primjer, inflacija ili mogući nedostatak energije u budućnosti. Sve te stvari se ignorišu i nije dobro za Bosnu i Hercegovinu i za građane ove zemlje.

O IZBORNOJ REFORMI

Pored Sjedinjenih Američkih Država aktivno se uključio i novi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, gospodin Schmidt (Christian). Već nekoliko puta je primijenio Bonska ovlaštenja. Govori se sada vrlo često i o izbornoj reformi. Prema Vašoj ocjeni kakva ona treba da bude, a da bude po mjeri svih?

Dopustite da počnem sa politikom prema uredu OHR-a i Bonskim ovlaštenjima, jer je bila konzistentna više od 25 godina, podržavamo, SAD podržava snažan Ured visokog predstavnika i korištenje Bonskih ovlasti kada je to prikladno. To nije novost, to ima podršku obje stranke. To je politika koju je svaki ambasador koji je bio tu prije mene naglašavao i koju sam i ja Vama upravo ponovio. To je prvi dio odgovora.

Druga stvar koju bih naglasio jeste da je visoki predstavnik već koristio Bonske ovlasti nekoliko puta, i koristio ih je, jer su domaći političari propustili da djeluju i rješavaju probleme koji se nalaze pred ovom zemljom.

Na primjer, finansiranje izbora. To nije jedina stvar u kojoj su političari propustili da djeluju. Političari su zauzeli sve ili ništa pristup kada je riječ o izborima. Zaključili su da je kompromis ružna riječ ili znak slabosti, a ne uspjeha. Naravno, to je potpuno suprotno od istine. U demokratiji se stvari postižu kompromisom.

Ako političari ove zemlje, lideri, nastave sa pristupom kakav smo, primjerice, vidjeli u martu ove godine kada je bilo – mora biti sve što ja želim, a ništa što onaj drugi želi, ili uopće ne žele učestvovati u pregovorima, onda neće biti napretka po pitanju rješavanja problema i biće na visokom predstavniku da odluči kada i kako mora djelovati da bi zaštitio Dejtonski mirovni sporazum, teritorijalni integritet, suverenitet i sigurnost, kao i multietnički karakter BiH. Sada, o rješenjima.

Vraćam se na ideju kompromisa u demokratiji. Ne postoji rješenje koje će zadovoljiti sve. Tako to ne ide u demokratiji. Ono što svi moraju shvatiti jeste da možete dobiti neke stvari u pregovorima, ali da bi ostvarili te dobitke morate učiniti i određene ustupke onima sa kojima pregovarate.

Bez toga, ono što dobijete jeste da su svi nezadovoljni, gdje niko ne može izaći i reći, ovo nam je važno i ovo smo postigli, dogovorili smo se, jer su demokratija i izgradnja bolje budućnosti ove zemlje važni, dogovorili smo ovdje dati ustupak. To nije mjesto gdje se nalaze politički lideri, nažalost. Mislim da postoji šansa na izborima, koji će biti u oktobru da građani, glasači ove zemlje, odluče da li je to nešto što oni žele, ili ne.

O ULOZI RUSIJE U BIH

Kada smo kod dogovaranja političara, oni vrlo često znaju ovdje u Bosni i Hercegovini da se dogovore oko nečega, onda da poslije izvjesnog vremena kažu, nismo se dogovorili. Takva je situacija kada je u pitanju proces približavanja Bosne i Hercegovine NATO-u. Program reformi je usvojen, međutim, pomaka nema u posljednjih godinu dana. Posebno se sve aktueliziralo ruskom invazijom na Ukrajinu gdje Republika Srpska tvrdi, uz pomoć Rusije, kako Bosna i Hercegovina neće ići u NATO. Kako Vi ocjenjujete uopšte ulogu Rusije u čitavom procesu?

Počeću sa komentarom, na koji aludirate, a koji su Rusi uputili. Rusija se ne pita kada je riječ o odlukama koje donosi Bosna i Hercegovina o odnosima unutar sporazuma, bilo da je riječ o pridruživanju Evropskoj uniji ili pridruživanju NATO-u. Donošenje tih odluka je na suverenoj Bosni i Hercegovini. To je pod broj jedan.

Pod broj dva, prilično je jasno da su građani ove zemlje, kao i političari ove zemlje, kao cilj postavili napredovanje prema i pridruživanje ovim euroatlantskim institucijama. Mi podržavamo te ciljeve. To je ono što podržavaju ljudi. Tako da, kada pogledam šta Rusija radi u ovoj zemlji, mislim da oni rade protiv ciljeva koje žele ostvariti građani ove zemlje. Neke od njihovih izjava su, iskreno govoreći, bile neodgovorne.

Znate, kada pogledate šta Rusija radi u Ukrajini i Evropi sada, sa brutalnom i barbarskom agresijom na Ukrajinu, možete zaključiti da Rusija ne drži do interesa ne samo Evrope, već ni Bosne i Hercegovine ni Zapadnog Balkana. Ne želi vidjeti stabilnost, sigurnost, mir i prosperitet, prosperitetnu BiH. U tome je problem.

Ipak, ne može se osporiti njihov uticaj na Republiku Srpsku. Gotovo su svakodnevni razgovori ruskog ambasadora u Bosni i Hercegovini sa gospodinom Dodikom. Koliko je to u ovom trenutku opasno za Bosnu i Hercegovinu?

Prije svega, očito, ruski ambasador je diplomata, kao i ja, i kao što sam rekao na svojoj prvoj konferenciji za štampu kada sam stigao, on može pričati sa političkim liderima u ovoj zemlji kao što to radimo moje kolege i ja. Ne mislim da je razgovor sam od sebe prijetnja.

Drugo, uputili su neke grozne, neodgovorne izjave o BiH. Mislim da su Sjedinjene Države, Evropska unija i NATO bili veoma jasni o svojoj privrženosti suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru ove zemlje. Govorio sam to i ranije da je to dio dobrih vijesti. Znam da je nekada u BiH teško naći dobru vijest.

Privrženost Sjedinjenih Država je trajna. Želim podsjetiti na ono što je rekao sekretar Blinken (Anthony) u svom svjedočenju pred Kongresom. Mi ne odlazimo, nećemo nestati, održaćemo svoje međunarodno prisustvo ovdje, i naše međunarodno vojno prisustvo. Mislim da je to veoma važno uzeti u obzir kada se procjenjuje sigurnosno stanje ovdje.

Kada je EUFOR percipirao izazove i probleme, ojačao je svoje prisustvo ovdje, to je bila ispravna odluka i mi smo je podržali. Mislim da ste mogli vidjeti odgovor Sjedinjenih Država i Evropljana i to bi trebalo signalizirati da nećemo ostaviti Bosnu i Hercegovinu Rusiji. To neće biti ishod ovdje.

O ODNOSU HRVATSKE I SRBIJE PREMA BIH

Kako ocjenjujete politiku bosanskohercegovačkih susjeda Hrvatske i Srbije prema ovdašnjim zbivanjima?

Pozdravljamo konstruktivne odnose susjeda na Zapadnom Balkanu, i ovdje želim naglasiti riječ konstruktivne. Mislim da u fokusu zemalja regije, svih zemalja regije, mora biti poboljšanje dobrosusjedskih odnosa i prevazilaženje razlika, a razlike postoje među državama, tako je na cijelom svijetu.

Mi imamo određene razlike sa Kanadom, primjerice, ali postoji način na koji se one prevazilaze. Na tome se radi kolaborativno, kooperativno radi pronalaska rješenja koje će donijeti dobrobit za obje strane. Moramo vidjeti više toga, rekao je, između ostalog, Murphy u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Dženana Karabegović /RFE

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti