Rusija objavila spisak neprijateljskih zemalja

0

 

Ruska vlada je po nalogu predsjednika Rusije Vladimira Putina sastavila spisak stranih država i teritorija koje preduzimaju neprijateljske akcije protiv Moskve, a na listi su i EU te Crna Gora i Sjeverna Makedonija sa prostora bivše Jugoslavije.

“Na spisku se nalaze Australija, Albanija, Andora, Velika Britanija /uključujući DŽerzi, Angvilu, Britanska Devičanska Ostrva, Gibraltar, države-članice EU, Island, Kanada, Lihtenštajn, Mikronezija, Monako, Novi Zeland, Norveška, Južna Koreja, San Marino, Sjeverna Makedonija, Singapur, SAD, Tajvan, Ukrajina, Crna Gora, Švajcarska i Japan”, navodi pres-služba ruske vlade.

Ruski državljani i ruske kompanije koje imaju devizne obaveze prema stranim povjeriocima sa liste neprijateljskih zemalja moći će da ih plaćaju u rubljama, napomenula je pres-služba.

Kako bi to uradio, dužnik može da zatraži od ruske banke da otvori poseban račun u rubljama na ime stranog povjerioca i prenese na njega plaćanja u ekvivalentu rublje po kursu Centralne banke na dan plaćanja, precizirano je.

Sputnjik podsjeća da je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao ukaz prema kojem ruska vlada u roku od dva dana treba da utvrdi spisak zemalja koje preduzimaju “neprijateljske akcije” protiv Rusije.