20.07.2024.
HomeSvijetRusi masovno bježe od mobilizacije: Putin za njima šalje vojsku na granice

Rusi masovno bježe od mobilizacije: Putin za njima šalje vojsku na granice

Dugi redovi vozila formiraju se na raznim graničnim prijelazima Rusije sa susjednim zemljama nakon što je prva mobilizacija nakon Drugog svjetskog rata brojne muškarce natjerala na bijeg. Šef kontrolne točke u gradu Altanbulagu rekao je da je više od 3000 Rusa ušlo u Mongoliju preko prijelaza od srijede.

Sve glasnije se šuška da će do kraja rujna Kremlj donijeti odluku o zatvaranju ruskih granica, što je bio okidač mnogima da se zapute u Finsku, Gruziju, Mongoliju, Kazahtsan….

Iako ljudi nastavljaju bježati, Kremlj još nije donio odluku o zatvaranju ruskih granica, ali znakovito je da su tijekom jučerašnjeg dana na graničnim prijelazima osvanuli – vojnici.

Međutim, ruski neovisni portal Meduza, koji djeluje iz inozemstva, piše da ruske vlasti planiraju zatvoriti granice za muškarce u dobi za mobilizaciju i to nakon ‘referenduma‘ koji su trenutačno u tijeku u samoproglašenim ‘narodnim republikama‘ Donjeck i Lugansk te okupiranim ukrajinskim teritorijima u regijama Herson i Zaporižje. Ti ‘referendumi‘ završavaju u utorak navečer.

image

Nizhniy Lars, granica između Rusije i Gruzije -/Afp

Fotografije koje su u nedjelju snimili sateliti tvrtke Maxar Technologies pokazuju da su redovi na prometnicama na ruskoj strani rusko-gruzijske granice ponegdje su dugački i po 16 kilometara, piše CNN.

CNN je ranije u ponedjeljak izvijestio da su društvene mreže preplavile fotografije i videi koji su nastali na rusko-gruzijskoj granici, točnije na jednom graničnom prijelazu u brdima.

Snimke snimljene dronovima objavljene u ponedjeljak svjedoče da se stotine vozila nalaze s ruske strane rusko-gruzijske granice. Svjedoci pak tvrde da se na ulaz u Gruziju iz Rusije čeka i po 48 sati.

CNN javlja da su ruske snage sigurnosti na spomenuti granični prijelaz stigle u oklopnom vozilu.

Otkad je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin prošlog tjedna naredio djelomičnu mobilizaciju rezervista, redovi su se stvorili na graničnom prijelazu Verhni Lars između Sjeverne Osetije i Gruzije. Na videima koji su snimljeni na tom graničnom prijelazu mogu se vidjeti automobili puni Rusa koji žele napustiti svoju domovinu, ali i više 100 pojedinaca s putnim torbama koji granicu namjeravaju preći pješice.

Gruzijska političarka iz redova opozicije Nona Mamulašvili rekla je da oporbene stranke od gruzijske vlade traže da se zbog te navale uvede režim viza ili zatvore granice.

Kako piše CNN, rusko-gruzijska granica još uvijek nije zatvorena.

Broj Rusa koji su u nedjelju ušli u Finsku preko kopnene granice s Rusijom udvostručio se u odnosu na prethodnu nedjelju, objavila je finska granična straža.

U nedjelju je 8314 Rusa ušlo u Finsku preko finsko-ruske kopnene granice – dvostruko više nego tjedan prije, napisao je na Twitteru Matti Pitkäniitty, šef međunarodnih poslova granične straže.

U ponedjeljak navečer je Pitkäniitty je napisao kako je promet na granici i dalje pojačan te da je 80 posto Rusa koji prelaze granicu u tranzitu prema drugim zemljama Schengena.

“Pratimo broj tražitelja azila i ilegalnih prelazaka granice”, napisao je.

Uključujući brojke od subote, ukupno je stiglo 16.886 Rusa, a “mnogi su bili u tranzitu u druge zemlje”, dodao je.

Jutarnji list

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti