24.07.2024.
HomeNovostiSamo u BiH: Od 9.3.2022. se pokušava smanjiti cijena goriva. Ne ide....

Samo u BiH: Od 9.3.2022. se pokušava smanjiti cijena goriva. Ne ide. Ne žele

Više od 6 mjeseci čekamo jeftinije gorivo. I ne ide.

Naime Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u 9.3.2022. godine je izglasao ukidanje akciza na šest mjeseci. Kako je tada objašnjeno (prema cijenama u tom periodu) to bi dovelo do pojeftinjenja goriva u iznosu od 0.50 KM. U međuvremenu je došlo do drastičnog povećanja cijena goriva.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH razvlačio je sa zakazivanjem sjedice, podržao je ukidanje akciza, ali samo na mjesec dana – prema prijedlogu Dušanke Majkić, delegatkinje SNSD-a. Za taj amandman glasali su i iz HDZ-a BiH.

S obzirom na različitost tekstova Zakona formirana je Komisija za usaglašavanje tekstova. Sjednica Komisije održana je i usvojen je prvobitni prijedlog na ukidanje od 6 plus eventualno 3 mjeseca, što jeste dobra vijest. Međutim – sada slijedi zakazivanje sjednica oba doma Parlamenta BiH, na kojima bi se trebala potvrditi ova odluka.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanovićizjavio je naime da ne postoje uslovi za sazivanje hitne sjednice tog doma povodom zahtjeva koji je uputilo 15 zastupnika u vezi sa izmjenama Zakona o akcizama BiH.

“Nema uslova za sazivanje sjednice. Svi poslanici su trenutno u izbornoj kampanji. Ni ranije nije bila praksa da se sjednice sazivaju u kampanji, a naročito ne desetak dana prije izbora”, rekao je Radmanović.

“Kraj mandata najneuspješnije vlasti u istoriji Republike Srpske i BiH, trojca SNSD, SDA, HDZ u zajedničkim institucijama, završava se sramnom odlukom predsjedavajućih Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, SNSD-ovim Radmanovićem i Špirićem da, očigledno po nagovoru i nalogu svog šefa Milorada Dodika, ne sazovu sjednice ova dva doma da se konačno riješi pitanje ukidanja akciza, kojim bi konačno pojefrinilo gorivo u prosjeku za skoro 50 feninga po litri. Posljedično, došlo bi do smanjenja cijena i životnih namirnica, jer cijena goriva učestvuje i u kalkulaciji njihove cijene – rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović

“To je vrhunac licemjerja i sramote koja se dešava na isteku ovog izuzetno neuspješnog četvorogodišnjeg mandata BH trojca SNSD, SDA i HDZ. Radmanović i Špirić su imali obavezu, u skladu sa poslovnikom, da sazovu sjednice. Dvanaestog septembra je komisija za usklađivanje teksta zakona o akcizama usaglasila je tekst, predsjedavajući nisu željeli zakazati sjednicu. Nakon toga, 5 delegata u Domu naroda i 15 poslanika u Predstavničkom domu je uputilo zahtjev za sazivanje vanredne sjednice da se ukinu akcize i da se završi ta sramotna saga. Rok za zakazivanje sjednice je istekao, oni je nisu sazvali i mogli bi snositi i krivičnu odgovornost zbog toga, jer nisu postupili u skladu sa poslovnikom” poručio je Borenović.

On ističe da su mnoge zemlje u regionu ukinule akcize i donijele mjere za olakšavanje krize građanima, ali da SNSD već pola godine sramno to odbija.

“Građani treba da znaju da su u petak trebale biti održane sjednice oba doma, ali Radmanović i Špirić to ne smiju zbog zahtjeva svoje stranke, tako da je gorivo još uvijek skuplje za pola marke u prosjeku, nego što bi bilo da su akcize ukinute. Mi ćemo sa svojim aktivnostima po ovom pitanju” rekao je Borenović.

“Sada trebamo imati usaglašeni tekst. Katastrofalna bahatost. Borimo se” rekao je za BUKU kratko Saša Magazinović, jedan od predlagača Zakona.

Urednik portala Capital.ba Siniša Vukelić izjavio je ranije za BUKU da ćemo ostati zabilježeni kao vjerovatno jedina zemlja a sigurno među tri rijetke u svijetu koja ama baš ništa nije uradila da ograniči inflaciju i odrekne se dijela prihoda u korist poboljšanja standarda građana.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti