23.04.2024.
HomeNovostiRudarima iz Zenice obećane plaće, ali sudbina njihovog rudnika je neizvjesna

Rudarima iz Zenice obećane plaće, ali sudbina njihovog rudnika je neizvjesna

Ispred sjedišta Vlade Federacije BiH u Sarajevu okupilo se danas oko 300 rudara koji traže dvije zaostale plaće i poštivanje kolektivnog ugovora. U međuvremenu je održan sastanak Sindikata radnika rudnika u FBiH i Vlade FBiH.

Federalni ministar energije i rudarstva Vedran Lakić se obratio javnosti i rudarima nakon sastanka, rekavši da će plaće rudarima biti isplaćene.

“Svi oni razgovori koji su bili ranije bili su uspješni i tako je i ovaj put. Zahvaljujem se Sindikatu na njihovoj borbi koju podržavamo. Utvrdili smo da postoje finansijska sredstva u budžetu FBiH, koja će se nastojati iskoristiti za isplatu plata rudara rudnika u Zenici”, istakao je Lakić.

Nije zadovoljan sa zatečenim stanjem u rudnicima, te je naveo da se moraju zajedno suočiti sa svim problemima.

“Danas je to problem sa ovim rudnikom, a imamo problema i sa drugim rudnicima. Kao Vlada smo prihvatili kolektivni ugovor da se plate isplate za januar i februar. U narednih 15 dana ćemo saopštiti šta će biti sa rudnikom Zenica. Pokušat ćemo najmanji broj dana skratiti da bismo mogli obradovati ljude da imaju platu na svojim računima”, zaključio je ministar Lakić.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti