23.04.2024.
HomeNovostiProtest rudara: Bojimo se da se ne ponovi februar 2014. godine

Protest rudara: Bojimo se da se ne ponovi februar 2014. godine

Oko 300 rudara iz sedam rudnika Koncerna JP Elektroprivreda BiH protestuje danas ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

Protest je organizovan po zaključku Saveza samostalnih sindikata radnika u rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine, koji ni jučer nije uspio postići dogovor o isplati plate za rudare Rudnika mrkog uglja Zenica, kojima nije isplaćena plata ni topli obrok za januar i februar ove godine.

Delegacija rudara trenutno je u zgradi Vlade FBiH na pregovorima. Zenički rudari još nisu dobili januarsku i februarsku platu.

Na protestu su rudari iz svih sedam rudnika Koncerna JP Elektroprivreda BiH.

Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikalne organizacije rudnika Kreka u Tuzli, rekao je da su njihovi zahtjevi kristalno jasni.

“Danas smo samo za to da se poštuje kolektivni ugovor. Potpisnik kolektivnog ugovora je Vlada FbiH i zato smo tu. Nisu isplaćene januarska i februarska plata, a to je obaveza prema kolektivnom ugovoru”, rekao je Tokić.

Prema njegovim riječima, pitanje sudbine rudnika Zenica se rješava na drugi način, a to je izradom elaborata.

“Struka mora kazati kako i u kom obimu vidi taj rudnik. Nama je najbitniji socijalni aspekt, a to je uvezivanje staža, isplata otpremnina. Danas smo ovdje isključivo zbog nepoštovanja kolektivnog ugovora. Ovakva tranzicija neće proći, napravit ćemo pakao. Danas je došlo koliko smo i rekli – oko 300. Ukoliko ne bude rješenja onda dolazimo i sa porodicama. Rudari moraju dobiti platu”, istakao je Tokić.

Senid Dizdarević iz rudnika u Zenici bio je danas na protestima u Sarajevu.

“Situacija nije dobra, tri mjeseca radimo bez plate, toplog obroka, ikakve naknade. Ljudi su u teškoj situaciji, krediti, računi…Sve pristiže, treba platiti račune”, istakao je Dizdarević.

Kako je kazao, ukoliko se danas ne postigne rješenje, sljedeći put će doći u većem broju.

“Bojim se da se ne ponovi februar 2014. godine”, dodao je Dizdarević.

Danas je tu bio i rudar Ermin Smaka iz rudnika u Kaknju.

“Došao sam da podržim zeničke rudare, dva mjeseca nisu primili platu”, rekao je Smaka koji ima još dvije godine do penzije.

Kako je kazao, kod njih u rudniku je dobra situacija.

Zenički rudari u štrajk su stupili 6. marta, jer nisu dobili nijednu plaću iz ove godine.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti