24.05.2024.
HomeNovostiUkidanje rominga dio puta ka integracijama Zapadnog Balkana u EU?

Ukidanje rominga dio puta ka integracijama Zapadnog Balkana u EU?

Građani Bosne i Hercegovine prilikom razgovora mobitelom u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji od sada neće plaćati dodatnu naknadu. Rezultat je to Sporazuma o snižavanju cijena rominga na Zapadnom Balkanu. Finansijski benefiti ukidanja rominga za građane će biti osjetni, a u narednom periodu očekuju se i novi sporazumi i olakšavanje mobilne komunikacije.

Bez dodatnih troškova, baš kao da nisu ni napustili državu, bh. građani od sada mogu razgovarati i slati SMS poruke u Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Makedoniji i Kosovu. Roming je ukinut, a to posebno znači građanima koji idu na putovanja u ove zemlje ili pak posjećuju familiju. Svojim najmilijim u Crnoj Gori često ide Nađa Ajanović i njena porodica.

“Što se tiče mene troškovi nisu bili ogromni. Što se tiče roditelja znam da su se žalili jer vezano za posao. Stalno ih neko zove i cijene su bile nerealno visoke i što se tiče poruka i što se tiče poziva”, pojašnjava Ajanović.

To više neće biti slučaj jer je sada roming ”kao kod kuće”. Također, i primanje poziva ili poruka se ne naplaćuje dodatno, čak i ako osoba koja poziva ima drugog operatera. Bh. građani ukidanje rominga ocjenjuju kao svrsishodno i korisno.

Dobra vijest je da se upravo planira snižavanje cijena rominga i za zemlje kao što je Hrvatska.

“Naš naredni korak je snižavanje cijena rominga između Zapadnog Balkana i Evropske unije, za šta će biti potrebna puna predanost svih uključenih aktera, a posebno telekom operatera, kao i jednako važna tehnička podrška Evropske komisije, Generalne direkcije za komunikacione mreže, sadržaje i tehnologije i Generalne direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju, te najviših zvaničnika iz regiona”, poručuje Majlinda Bregu, generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju .

Ekonomski benefiti ukidanja rominga ubrzo će biti vidljivi, poručuje ekonomski analitičar Admir Čavalić. On smatra da je ukidanje rominga dio puta ka mnogo većim integracijama – integracijama Zapadnog Balkana u EU.

“Sa druge strane istina je da će ovo blago poremetiti prihode telekom operatera na tržištu, ali dugoročno, pokazuju rezultati, to doprinosi jačanju konkurencije u ovoj oblasti i to je dobro i za poduzeća koja pružaju te usluge, a sa druge strane to je dobro i za same građane i privrednike”, kaže Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

Građani Zapadnog Balkana sada će pričati više i slati više SMS poruka, a plaćat će manje. Što se tiče korištenja mobilnog interneta u romingu, telekom operateri su ukazali na moguća ograničenja u cilju sprečavanja zloupotreba. Ističu da će onemogućiti daljnje korištenje u slučaju prekoračenja limita, odnosno količine koja je dovoljna za vrijeme boravka u romingu. U slučaju prekomjernog trošenja operateri imaju pravo na dodatnu naknadu. Ukidanje rominga, sigurni su i građani i analitičari, ima višestruke benefite; za njih, privrednike, ali i za dalji razvoj ovog dijela Evrope.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti