20.06.2024.
HomeSportHrvati našli krivca za ustaški simbol na dresovima

Hrvati našli krivca za ustaški simbol na dresovima

Hrvatska fudbalska reprezentacija tokom četiri utakmice na Euru igrala je u dresovima na kojima je stajala zastava s pogrešnim hrvatskim grbom, a sankcije zbog svega bi trebalo da snosi ekonom HNS-a zadužen za operativu u vezi s dresovima Denis Lukančić.

Na zvaničnoj zastavi Republike Hrvatske prvo polje šahovnice je crveno, a Vatreni su na Euru imali šahovnicu s prvim bijelim poljem, što je simbol ustaške Nezavisne Države Hrvatske.

Prvobitno objašnjenje je ponudio Tomislav Pacak, portparol Hrvatskog fudbalskog saveza.

“Svu štampu na sportskoj opremi hrvatske reprezentacije radi tvrtka Sitotisak Decolor, uključujući zastave zemalja za pojedine utakmice. Nažalost, dogodila se nenamjerna greška u ručnom vektorskom crtanju i potom u štampanju hrvatske zastavice uoči Evropskog prvenstva, koja potom nije primijećena”, kazao je Pacak.

Ova priča danas je dobila novi epilog, a iz HNS-a su za “Index.hr” otkrili da će posljedice snositi ekonom zadužen za operativu oko dresova Denis Lukančić.

“Da, sigurno će snositi sankcije, ali još nismo o tome odlučili”, rekli su iz HNS-a.

Takođe se navodi da će u budućnosti hrvatske dresove vjerovatno štampati druga firma, a otkriveno je i to da se ubrzo saznalo da je ova firma pogriješila i u štampanju dresova Hrvatske za prijateljsku utakmicu s Turskom, kada je na dresu, uz zastavu Hrvatske, otisnula zastavu Tunisa. HNS je tada uočio grešku i povukao dresove prije utakmice.

“Kao i u slučaju grba na hrvatskoj zastavi, grafičku pripremu i štampanje zastava na dresove za utakmicu protiv Turske radila je firma Sitotisak Decolor. Djelatnici HNS-a tada su na vrijeme uočili pogrešnu zastavu za reprezentaciju Turske te su uoči utakmice zastave uklonjene sa svih dresova za tu utakmicu. HNS je upozorio partnere na tu značajnu pogrešku te se, u kontekstu dobre saradnje koja traje od prve utakmice reprezentacije, nije donijela odluka o prekidu saradnje. Kao što je najavljeno jučer, HNS će nakon kardinalne, iako nenamjerne, pogreške s hrvatskim grbom na državnoj zastavi razmotriti daljnju saradnju s firmom Sitotisak Decolor, a uvedeni su dodatni interni kontrolni mehanizmi kako se bilo kakvi slični slučajevi ne bi mogli ponoviti”, saopštili su iz HNS-a.

Podsjećamo, na Euru je praksa da na dresovima ekipa budu zastave država koje igraju taj meč, zajedno s natpisom mjesta i datuma odigravanja susreta.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti