21.06.2024.
HomeNovostiRadnici RMU Kreka najavljuju štrajk za 16. august

Radnici RMU Kreka najavljuju štrajk za 16. august

Rudari Rudnika Kreka u Tuzli najavili su štrajk za 16. august, a razlog je odluka uprave ovog rudnika o prekidu rada zbog privremenog zastoja u proizvodnji i pada prihoda u Rudniku uglja Kreka Tuzla – naveli su iz sindikalne organizacije tog rudnika.

Primjena odluke počela je prvog augusta, dok rudari vrše zakonske pripreme za proteste.

Uprava je odlučila da 30 posto radnika ide kući do daljnjeg, bez vremenskog ograničenja, odnosno više od 600 radnika ostaje bez radnog angažmana.

– Ova odluka nema uporište u zakonskim aktima. Mi nemamo proizvodnju jer nam nisu omogućili osnovna sredstva za rad. Nama su naredili da meljemo ugalj i da se on vozi u termoelektranu, dakle ugalj koji bi trebali prodati po 115 maraka, mi ga prodajemo za 40 konvertibilnih maraka – ustvrdio je predsjednik Sindikata Rudnika uglja Kreka Tuzla Zuhdija Tokić.

U odluci je navedeno da će radnici tokom prekida angažmana dobijati naknadu od 60 posto osnovne plate isplaćene u posljednja tri mjeseca i dodatak za navršene godine staža.

Vršilac dužnosti direktora Rudnika Kreka Husein Trumić nije odgovarao na pozive.

U Tužilaštvu Tuzlanskog kantona u posljednje vrijeme stiglo je, kako navode, nekoliko krivičnih prijava u vezi sa nezakonitostima u rudnicima u sastavu RMU Kreka Tuzla, a protiv više odgovornih lica.

– Na osnovu ovih krivičnih prijava su u Tužilaštvu formirana dva predmeta koja su u fazi provjera prijavljenih radnji. U provjere i istražne radnje su uključeni istražitelji MUP-a TK. Jedna od prijava se odnosi na provođenje javnih nabavki kod odabira izvođača radova za generalni remont tri transportera uglja na PK Šikulje i za iste i slične radnje na PK Dubrave. U drugom predmetu, koji se vezuje za PK Šikulje prijavljene su različite radnje u kojima se navodi da su prekršene odredbe zakona o javnim nabavkama prilikom nabavke dijelova za čistače traka, remonta i popravke određenih radnih mašina, kao i određene nepravilnosti izlaza robe za rudnik Dubrave i Mramor, gdje se navodi da je roba naručena ali nikad nije dostavljena ovim rudnicima – izjavio je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti