Rektorica Univerziteta u Tuzli koja mijenja stranačke dresove zapošljavala po stranačkom principu: Tužilaštvo TK traži da joj se izreken zabrana obavljanja dužnosti u narednih 5 godina

0

Suđenje po optužnici za zloupotrebu položaja i ovlašćenja koju je Općinski sud Tuzla potvrdio protiv rektorice Univerziteta u Tuzli Nermine Hadžigrahić najavljeno je za početak marta. Optužnicu je podiglo Kantonalno tužilaštvo u Tuzli zbog postojanja osnovane sumnja da je rektorica, koja i dalje obnaša ovu funkciju, od februara 2021. godine postupala suprotno odredbama Zakona o visokom obrazovanju TK-a i Statuta Univerziteta, a sve u vezi s konkursom za izbor kandidata za docenta u naučno-nastavnoj oblasti Biljna proizvodnja, šumarstvo i ribarstvo na Tehnološkom fakultetu, pise Oslobodenje…

NE VALJA SISTEM

Riječ je o konkursu na čije je nepravilnosti prvi upozorio profesor Meho Majdančić, a čija je četverogodišnja borba za pravdu u konačnici rezultirala optužnicom. Sve je počelo 2016. godine, od konkursa za prijem u zvanje docenta uz zasnivanje radnog odnosa. Profesor Majdančić je po okončanju konkursa bio drugoplasirani kandidat, s tim da je ispred njega bio profesor Besim Salkić, koji nije imao pravo ni pristupiti konkursu, jer je već imao zvanje docenta.

image

Na osnovu prijave profesora Majdančića je podignuta i potvrđena optužnica protiv rektorice

Uprkos žalbi prof. Majdančića i očitoj neregularnosti, Rektorat je odabrao kandidata koji nije zadovoljavao kriterije, te odbacio žalbu Majdančića. Nakon toga je drugoplasirani na listi prijavio nezakonitosti nadležnom sudu.

– Sve je rezultiralo pravosnažnom presudom kojom je sud naložio poništenje odluke o izboru tada prvoplasiranog kandidata, a što je moralo rezultirati izborom drugoplasiranog, odnosno mene. Međutim, u Rektoratu su odbili provesti ovu odluku nakon čega sam podnio krivičnu prijavu protiv rektorice, koja potpisuje sve odluke i koja je u konačnici odgovorna, kazao nam je Majdančić.

Iako je prijavu podnio protiv rektorice, smatra da je cijeli sistem zakazao te da odgovornost snosi i dekanat Tehnološkog fakulteta, tamošnje naučno-nastavno vijeće te senat, koji su u ovom slučaju svi podređeni interesu jednog čovjeka i politike. Besim Salkić je ranije bio član SDA te čak i kandidat za Skupštinu TK-a, a poslije je postao blizak stranci PDA. Treba reći da je rektorica Hadžigrahić svoj mandat započela u dresu SDA, a nastavila ga kasnije u onom PDA. Da su pomogli imenovanju Salkića na ovu poziciju, hvalili su se, navodno, visokorangirani PDA zvaničnici u TK-u.

Rektorica Hadžigrahić je, prema optužnici, kao službena osoba u FBiH neobavljanjem svojih dužnosti drugome pribavila korist

– Hadžigrahić nije donijela odluku o prestanku radnog odnosa, kao ni odluku o nastavku vođenja procedure po ranije raspisanom konkursu, čime je ovoj osobi omogućila korist u vidu nastavka radnog odnosa i svih drugih prava iz radnog odnosa u periodu od prijema pisanog otpravka pravosnažne presude Suda u februaru 2021. godine do danas, dio je optužnice.

Kantonalno tužilaštvo je od Suda tražilo i izricanje sigurnosne mjere zabrane obavljanja dužnosti rektorice od najmanje pet godina, te da se, kao imovinskopravni zahtjev oštećenog, poništi ugovor o radu između Univerziteta i docenta Salkića na Tehnološkom fakultetu Tuzla.

image

Nermina Hadžigrahić nije željela govoriti o onome za šta je Tužilaštvo tereti

Profesor Majdančić danas radi u četiri srednje škole TK-a i mjesečno pređe stotine kilometara prevozeći se s posla na posao. U jednoj školi čak radi i kao bibliotekar, na koje mjesto je zbrinut kao tehnološki višak. Sa svojim doktoratom i stručnošću zaslužio je mjesto u nekoliko svjetskih organizacija koje se bave zaštitom bilja, a predsjednik je Udruženja za zaštitu bilja BiH. Ovaj rezime, međutim, nije bio dovoljan da dobije mjesto docenta na Tehnološkom fakultetu u Tuzli, jer uz sve ovo nije i stranački podoban.

ČASNA RABOTA

– Radim u četiri škole, svakodnevno putujem, i u jednom trenutku sam mislio da mi je to ispod časti, da kao doktor nauka radim kao bibliotekar i izdajem djeci “Družbu Pere Kvržice”. Ali onda sam shvatio da je daleko časnije ovo što ja radim, nego ovo što su uradile moje kolege i rektorica, kao osoba koja se obavezala raditi po zakonu i štititi integritet i čast Univerziteta u Tuzli, zaključio je prof. Majdančić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here