KORAĆ: “Odluka Vučića da ne uvede sankcije Rusiji imaće katastrofalne posljedice po Srbiju”

0

Iza tweeta koji je danas objavila Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, u kojem se pozdravlja izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da „poštuje teritorijalni integritet Ukrajine“, ne stoji ambasador Anthony Godfrey, koji je naglo povučen prije dvije nedjelje, kazao je za Gradsku RTV profesor Žarko Korać.

“To bi mogla biti izjava zamjenika ambasadora, ili, kako oni to zovu, zamjenik šefa misije. Vjerovatno u dogovoru sa g-dinom Escobarom. Teško bih ovo mogao smatrati za zvaničan stav SAD-a, mada ne potcjenjujem. Teško da će Amerika, u ovom ozbiljnom trenutku za Evropu i NATO, kada su jako uznemirene mnoge evropske zemlje, posebnu pažnju obraćati na reakciju Srbije. Ali biće reakcije, i to na ono što se Vučić pravi da nije uradio, a to je da je, praktično jedini u Evropi, odbio da se pridruži sankcijama Rusiji, kao pokušaju pritiska da se zaustavi rat”, ukazuje on.

Ono što je ključno, ističe Korać, jeste stav Evropske unije, koja je tražila od svih svojih članica, kao i od drugih evropskih zemalja, kao što su Švajcarska i Norveška, da se pridruže sankcijama. U trenutku ruske agresije na Ukrajinu, postignuto je jedinstvo Evrope, a odluka predsjednika Vučića da ne uvede sankcije Rusiji, navodi Korać, imaće katastrofalne posljedice po Srbiju.

“On nije uradio dvije stvari koje su sve evropske zemlje uradile – osudio vojni napad na suverenu zemlju i uveo određene sankcije Rusiji. Spoljna politika Srbije obično ne uzima u obzir da postoje dugoročne i kratkoročne reakcije. Možda kratkoročne ne budu strašne, ali dugoročne će sigurno biti vrlo teške za Srbiju, jer ovo znači da Srbija ne slijedi uopšte politiku Evropske unije, a onda, kad bude trebalo da se otvori neko poglavlje, budite sasvim sigurni da će neka od, recimo, baltičkih zemalja i Poljska staviti veto i reći – mi ne želimo da njima otvaramo poglavlja, jer oni ne vode zajedničku politiku sa EU, onda kada je to kritično”, kaže on.

Iako tabloidi, koji su pod direktnom kontrolom predsjednika i koji godinama prenose rusku propagandu i tako utiču na javno mnijenje, prikazuju Vučićevu izjavu kao „mudru“, Korać smatra da je ona zapravo ekstremno štetna po Srbiju. Sve dok je režim Aleksandra Vučića na vlasti, proces evropskih integracija Srbije biće prekinut, zaključuje Korać, prenosi Gradski.me.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here