Najave: Evropska unija će finansirati nabavku oružja i goriva za Ukrajinu

0

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell izjavio je da će predložiti europsku finansijsku pomoć Ukrajini za kupovinu oružja i goriva.

Podrška globalnom miru

-Predložit ću ministrima vanjskih poslova EU korištenje Evropskog mirovnog mehanizma za dvije mjere hitne pomoći. Cilj tih mjera je finansiranje opskrbe ubojitim materijalom herojske ukrajinske vojske, koja se žestokim otporom bori protiv ruskih osvajača te osigurati hitne potrebe u ostalim materijalima, poput goriva i medicinskih potrepština – izjavio je Borrell, koji je za večeras sazvao vanredni virtuelni sastanak šefova diplomatija država članica EU.

Evropski mirovni mehanizam je vanbudžetski instrument koji omogućava Evropskoj uniji hitno djelovanje za podršku globalnom miru i sigurnosti kroz pomoć koja ima vojne i odbrambene implikacije.

Nakon zahtjeva Kulebe

Taj prijedlog je uslijedio nakon direktnog zahtjeva ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe.

Ministri će na virtuelnom sastanku razgovarati o oštrijim sankcijama koje je jučer najavilo više država i Evropska komisija.

Te mjere uključuju isključivanje određenog broja ruskih banaka iz SWIFT-a te sprječavanje ruske centralne banke da koristi svoje međunarodne rezerve.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here