Razobličen iredentistički dvojac iz BiH: Primitivizam i blamaža Dodika i Čovića

0

Svjetska javnost je uživo svjedočila verbalnom ataku na sve ono što jeste Bosna i Hercegovina, njene institucije, Ustav, OHR. Dakle, sve ono što stoji na putu Dodika i Čovića ka stvaranju etničkih cjelina, odnosno država u državi. Ukratko, za Bosance i Hercegovce ništa novo, već viđeno, ali za svijet zabrinjavajuće.

Vijeće sigunosti UN-a, na poziv Rusije, održalo je posebnu sjednicu povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma. Kako je ruski ambasador, inicijator sjednice, naveo – pozvani su politički lideri predstavnici naroda u BiH, što je i prije održavanja same sjednice.

Za novinara i advokata Senada Pećanin to je krajnji primitivizam, nekultura, nevaspitanje, vulgarnost.

“To je sigurno razlog za zacrvenjeti se jer smo svijetu pokazali, da se poslužim vokabularom Milorada Dodika, kakve monstrume biramo da upravljaju ovom zemljom”, kaže akademik Slavo Kukić.

Svjetska pozornica, a bh. politička realnost . Više niko ne može reći da nije znao čemu vode politike Milorada Dodika i Dragana Čovića, lidera koji su godinama brojali krvna zrnca i zagovarali nacionalne torove.

“Jednostavno, učinili su sve da pred licem čitavog svijeta demonstriraju svu raskoš fašizma sa kojim pokušavaju rasturiti BiH”, navodi Pećanin.

Na krilima podrške susjeda-tutora, preko Rusije su pokušali nastupiti u formatu predstavnika naroda, što je civilizirani svijet osudio kao direktno kršenje svega onog što jeste država BiH, stav je analitičara. Upitno je da li Dodik, čovjek s crne liste zbog kršenja Daytona, uopće može biti relevantan da o njemu priča javno. Istovremeno, Čović je u prvi plan stavio priču o ugroženosti bh. Hrvata, ali izostavio dio u kojem njegova partija ima sve poluge vlasti, posebno finansijske, ali i blokada u svojim rukama.

“S obzirom na to da za sagovornike nije imao novinare medija koje kontrolišu u Hercegovini i RS-u, već je imao najblistavije i najbolje diplomate, koji zastupaju svoje zemlje u UN-u, onda je jasno da je doživio jednako kao i Dodik i da je ogolio u potpunosti svu destruktivnost i opasnost koju politike koju oni predvode i predstavljaju čine i BiH i regionu i u Evropi”, dodaje Pećanin.

Akademik Kukić ističe da ima i pozitivnih poruka: “Ako ništa – on je svijet doveo, da tako kažem, ponovo pred ideju da se kurs u BiH nanovo mora radikalno zaoštriti i kako bi ovu zemlju definitivno iščupali iz kandži ratnih trubača”.

Navikli da prijete i blokiraju bez sankcija, sve pod plaštom brige o nacionalnim interesima, ostali su zatečeni oštrom reakcijom međunarodne zajednice, koja bi od nijemog posmatrača trebala postati aktivni učesnik promjena u BIH.

“Možemo reći da su više odgovorni jer su oni dozvolili nacionalističkim elitama da vladaju. Oni su daleko iznad toga, a to je jedna kriminalna organizacija umotana u jednu političku odoru koja vlada građanima BiH čak i mimo njihove volje”, tvrdi Željko Raljić, glavni i odgovorni urednik portala Istinito.

Akademik Kukić kaže kako je prilično siguran da poslije Dodikovog nastupa svijet intezivno razmišlja koji je to sljedeći potez koji bi BiH oslobodio takvih ljudi i naglašava kako mu “ne proriče specijalno dugu budućnost”.

Prijetnje integracijom matičnoj Srbiji i ovaj put su ostale bez reakcije političkog vodstva susjedne države. Ako to i sve destruktivne izjave o vlastitoj državi ovog dvojca nisu dokaz da su prijetnja po mir i sigurnost ne samo BiH već i regije, ali i Evrope – pitanje je šta jeste. Jer kompenzaciju za vlastiti debakl će sigurno potražiti sakrivajući se opet iza interesa naroda.