Ima li odrona na putu ka šestom mandatu u Tuzli: Imamović spremio koalicioni ražanj, ali zec je još uvijek u šumi

0

 

Pobjednik izbora u Tuzli je SDP sa osvojenih osam mandata, a u tamošnjem Gradskom vijeću naći će se još 10 političkih subjekata uz jednog nezavisnog vijećnika iz reda nacionalnih manjina.

Nakon SDP-a, slijedi SDA sa pet mandata, zatim SD BiH sa četiri, SBB sa tri, Tuzlanska alternativa, Platforma za progres i DF sa po dva, dok će po jednog vijećnika imati Naša stranka, Stranka za BiH, PDA i HDZ. Također, bit će prisutan i jedan vijećnik iz reda nacionalnih manjina.

SDP-u najviše vijećnika

Kada je riječ o sastavu Gradskog vijeća Tuzle, iz SDP-a među vijećnicima će se naći Nataša Perić, Alen Kapidžić, Elvir Bijedić, Alen Ovčina, Merima Softić-Sprečić, Ana Pejić, Anel Ibeljić i Miodrag Tanasilović.

SDA će predstavljati Zijah Rifatbegović, Šefik Husić, Medina Lolić, Nevres Hurić i Nusret Muminović, a SDBiH Aleksandar Vujadonović, Mirel Mišković, Damir Muratović i Hasib Hirkić

Iz SBB-a u vijećničke klupe će sjesti Sabiha Mujkanović-Mujačić, Lejla Osmančević i Omer Delalić, Tuzlanske alternative Mensur Alić i Nedžad Malikić, Platforma za progres Selma Ćatibušić i Esana Kavazbašić-Husanović, a DF-a Emir Ćehajić i Zlatan Fatušić.

Našu stranku će predstavljati Omer Berbić, Stranku za BiH Admir Čavalić, PDA Senad Mejmedinović, a HDZ Nikica Vidović. Nezavisni kandidat Nedžad Jusić dolazi iz reda nacionalnih manjina.

Prema informcijama do kojih je došao portal Klix.ba, određeni preliminarni razgovori već se obavljaju među strankama, a konkretno će se u formiranje nove većine u Gradskom vijeću Tuzle krenuti nakon zvanične potvrde izbornih rezultata od Centralne izborne komisije BiH.

U priči nema SDA, PDA, HDZ-a, DF-a i SDBiH

Kako trenutno stvari stoje, prema informacijama koje su potvrđene za Klix.ba, novu većinu u Gradskom vijeću Tuzle trebali bi činiti SDP, Tuzlanska alternativa, SBB i nezavisni vijećnik iz reda nacionalnih manjina.

S obzirom da su potrebne još dvije ruke, one bi se, prema nezvaničnim informacijama do kojih smo došli, trebale tražiti u Našoj stranci, Stranci za BiH ili Platformi za progres. U ovoj priči nema SDA, PDA, HDZ-a, DF-a i SDBiH.

U prošlom sazivu tuzlanskog Gradskog vijeća većinu su činili SDP, Tuzlanska alternativa, nezavisni vijećnik iz reda nacionalnih manjina, uz samostalne vijećnike.

Vrijedi kazati da je pobjedu u utrci za gradonačelnika Tuzle na ovogodišnjim lokalnim izborima odnio Jasmin Imamović iz SDP-a kojem će ovo biti šesti uzastopni mandat.

Njegovi protukandidati su bili Vahid Jusufović kao kandidat SD-a i DF-a, Mirjana Marinković-Lepić iz Naše stranke, Sead Avdić iz BPS-a, Alen Kamerić iz PDA te nezavisni kandidat Halid Žigić.