Denis Zvizdić – u glavu: Uslov mog ostanka u SDA je Sebijina ostavka

0

Ukoliko ne dođe do temeljnih kadrovskih promjena u Stranci demokratske akcije (SDA) te preuzimanja odgovornosti za katastrofalne rezultate na Lokalnim izborima potpredsjednik SDA i dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić mogao bi napustiti ovu stranku.

Ovo je u otvorenom razgovoru za Klix.ba potvrdio i sam Zvizdić rekavši da je uslov njegovog, ali i ostanka mnogih drugih članova, prihvatanje odgovornosti za najgori izborni rezultat u historiji SDA, te momentalna i neopoziva ostavka čitavog Kantonalnog odbora stranke.

“Predsjednik Kantonalnog odbora i njegovi potpredsjednici, uključujući i gospođu Izetbegović, moraju odstupiti sa funkcija koje imaju u stranci. Ovo je jedini način da se SDA spasi i da se pokuša vratiti povjerenje birača. Stranka se mora resetovati. Da je SDA pobjedila na nivou KS ko bi bio prvi ko bi ponio lovorike zbog pobjede? Pa naravno Kantonalni odbor. Međutim sada, kada je SDA doživjela ponižavajući, brutalni poraz oni bježe od odgovornosti”, navodi Zvizdić.

Zvizdić je posebno istakao da je poniženje na Lokalnim izborima, koje je SDA doživjela, rezultat brojnih devijacija i afera u kojima je ova stranka učestvovala.

“Tu mislim na aferu ‘Sarajlić’ i ‘Respiratori’. Također, mislim i na nesređeno i haotično stanje u zdravstvu za vrijeme pandemije koronavirusa koje je izazvalo veliku nesigurnost među građanima. Mjesecima svjedočimo nesređenom zdravstvenom sistemu u KS i jednoj općoj nesigurnosti u sferi javnog zdravstva oko koje se ništa ne poduzima. Razlog tome je što smo na ključna mjesta postavili potpuno nekompetentne i nedovoljno obrazovane kadrove”, istakao je Zvizdić.

Kazao je da odgovornost treba preuzeti i zbog neadekvatnog odgovora u ekonomskom smislu na posljedice pandemije koronavirusa.

“Svu štetu je u potpunosti pretrpio realni sektor dok javna administracija nije osjetila nikakve posljedice. Moramo se izviniti građanima zbog ovog, kao i svih afera u kojima su učestvovali kadrovi SDA. Žao mi je da su pojedini kadrovi stranke, poput Ajnadžića, Koldže ili Fazlića, koji su radili dobar posao, postali kolateralna šteta ambijenta koji je stvoren. I sve to zbog arogantnosti i bahatosti pojedinaca, koji nanose konstantnu štetu stranci”, ističe Zvizdić.

Podcrtao je da, ukoliko ne dođe do preuzimanja odgovornosti, SDA čeka krah na predstojećim Općim izborima u našoj zemlji.

“SDA se nalazi na prekretnici. Ostajem u stranci pod uvjetom da se zahvalimo ovim pojedincima koji nanose stalnu štetu. Poraz u Sarajevu je ponižavajući. Ipak je Sarajevo glavni grad BiH, avangarda, to je naše lice prema svijetu, a SDA ga je izgubila. Rekonstrukcija stranke mora krenuti u Sarajevu. Ne treba nikakva vještačka analiza kad imate ovakve katastrofalne rezultate. Analize treba praviti budući sastav kantonalnog odbora. Govoriti otvoreno, slobodno i istinu je najljekovitiji način vraćanja povjerenja SDA”, podcrtao je Zvizdić.