Rastu cijene polovnih automobila u BiH

0

U oktobru 2022. godine cijene polovnih benzinskih vozila su dostigle novi rekord. Prema najnovijem izdanju DAT barometra “Deutsche Automobil Treuhanda”, u prosjeku je 68,2 posto cijene novog vozila traženo za tri godine stare automobile sa benzinskim motorima, što je apsolutni rekord.

Za ove cijene je zaslužna i mala ponuda vozila, što je posljedica pandemije koronavirusa, kao i kriza čipova i nedostatak dijelova.

Prema analizi DAT-a, od ljeta 2021. bilježe se realni skokovi cijena polovnih automobila, dok je vrijednost benzinskih polovnih automobila u junu 2021. iznosila 55,5 posto, godinu kasnije bila je 67,6 posto. Cijene dizelaša drže se na nivou od 65,3 posto zadržavanja vrijednosti za tri godine stare polovne automobile.

“To je samo odraz tržišta, ali mislim da to ne može dugo potrajati. Cijena nafte pada i svi se nadamo da će se i tržište automobila uskoro stabilizovati. Kada je u pitanju prodaja polovnih automobila u Bosni i Hercegovini, to nije toliko drastično kao u Njemačkoj. U autokućama vjerovatno imaju još polovnih automobila koje su kupili ranije i još ih nisu prodali. I sam ponekad uvezem za sebe ili prijatelja automobil i cijene nekih automobila u Njemačkoj su uduplane”, kaže za Faktor Suad Hota, višestruki prvak BiH u brdskim trkama i vlasnik servisa za “Alfa Romeo”, “Fiat” i “Lanciu” u Nedžarićima.

Iz nekoliko autosalona koji se bave prodajom polovnih automobila ističu da su cijene u Njemačkoj, Švicarskoj i drugim zemljama, gdje nabavljaju vozila, mnogo više.

“Kada bismo pratili poskupljenja u EU, cijene bi bile mnogo veće. Poslujemo sa minimalnom ili nikakvom zaradom. Nadamo se da će se situacija uskoro promijeniti i da će se tržište stabilizirati”, rekli su za Faktor iz jednog autosalona u Sarajevu.