Tik-Tok ugrožava nacionalnu sigurnost Amerike i drugih država

0

Direktor američkog Fderalnog istražnog ureda (FBI) Chris Wray iznio je zabrinutost za nacionalnu sigurnost u vezi s TikTokom, upozoravajući u petak, 2. decembra, da je kontrola nad popularnom aplikacijom za dijeljenje videa u rukama kineske vlade “koja ne dijeli naše vrijednosti”.

Wray je rekao da je FBI zabrinut da su Kinezi imali mogućnost kontrolirati algoritam preporuka aplikacije, “što im omogućuje da manipuliraju sadržajem, i ako to žele, da ga koriste za operacije”, prenio je AP.

Također je ustvrdio da bi Kina mogla koristiti aplikaciju za prikupljanje podataka o svojim korisnicima koji bi se mogli koristiti za tradicionalne operacije špijunaže.

“Sve su te stvari u rukama vlade koja ne dijeli naše vrijednosti i koja ima misiju koja je u velikoj suprotnosti s onim što je u najboljem interesu Sjedinjenih Država. To bi nas trebalo zabrinuti”, rekao je Wray govoreći u Školi javne politike Gerald R. Ford Univerziteta u Michiganu.

Te su izjave slične onima koje je iznio tokom pojavljivanja u Kongresu prošlog mjeseca kada se to pitanje pojavilo. I oni su izrečeni tokom tekuće rasprave u Washingtonu o toj aplikaciji.

Zabrinuta zbog utjecaja Kine na TikTok, Trumpova je administracija 2020. zaprijetila zabranom aplikacije u SAD-u i izvršila pritisak na ByteDance da proda TikTok američkoj tvrtki.

Američki dužnosnici i tvrtka sada razgovaraju o mogućem sporazumu koji bi riješio američke sigurnosne nedoumice, proces za koji je Wray rekao da se odvija u svim američkim vladinim agencijama.

“Kao što je direktor Wray ranije rekao, FBI-ev doprinos se razmatra kao dio naših tekućih pregovora s vladom SAD-a”, rekla je glasnogovornica TikToka Brooke Oberwetter u izjavi poslanoj e-poštom.

“Iako ne možemo komentirati pojedinosti tih povjerljivih razgovora, uvjereni smo da smo na putu da u potpunosti udovoljimo svim razumnim zabrinutostima za nacionalnu sigurnost SAD-a i da smo već napravili značajne korake prema implementaciji tih rješenja”, dodala je.

TikTok je u vlasništvu tvrtke ByteDance sa sjedištem u Pekingu.

U priopćenju TikToka od petka navodi se da je ByteDance privatna tvrtka i da je “TikTok Inc., koja nudi uslugu TikTok u Sjedinjenim Državama, američka tvrtka vezana američkim zakonima.”

Na saslušanju u Senatu u septembru, glavna operativna direktorica TikToka Vanessa Pappas odgovorila je na pitanja članova obiju stranaka rekavši da tvrtka štiti sve podatke američkih korisnika i da službenici kineske vlade nemaju pristup njima.

“Nikada nećemo dijeliti podatke, tačka”, rekla je Pappas.