23.07.2024.
HomeNovostiRaspodijela plijena: Sastaju se dva "velika prijatelja" Bosne, pogodite koja su dva...

Raspodijela plijena: Sastaju se dva “velika prijatelja” Bosne, pogodite koja su dva od ove četvorice?

Lideri SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a Dragan Čović danas će u Istočnom Sarajevu u 15 sati održati sastanak. Kako se očekuje Dodik i Čović će, između ostalo, razgovarati i o raspodjeli 330 miliona KM kredita od MMF-a, a na dogovor se čeka već mjesec.

MMF je, naime, novac uplatio na račun Centralne banke BiH, ali zbog izostanka političkog dogovora SDA, SNSD-a i HDZ-a, novac nije uplaćen na račun vlada svih nivoa vlasti u BiH, a koji je namijenjen za ublažavanja udara na ekonomiju tokom pandemije koronavirusa.

HDZ je danas, inače, saopćio da su blokadu sredstava MMF-a prouzrokovali isključivo bošnjački ministri, dva puta obarajući odluku o raspodjeli na Vijeću ministara, te istakao da političko djelovanje SDA počiva na aspiraciji za apsolutnom dominacijom u BiH.

Iz HDZ-a BiH odbacuju, kako su istakli, “lažne navode SDA koja putem selektivnog rodoljublja, parcijalnih informacija i političkih spinova nastoji manipulisati međunarodnom zajednicom i građanima BiH”.

– HDZ podsjeća da je Ministarstvo finansija i riznice ispoštovalo sve procedure o navedenom pitanju, uključujući pregovore o aranžmanu, pozitivno izjašnjavanje na Fiskalnom vijeću BiH, potpis memoranduma, predlaganje odluke Savjetu ministara o izdavanju promisorne note, izdavanje i dostavljanje navedene note Centralnoj banci BiH po usvajanju u Savjetu ministara, kao i predlaganje odluke o rasporedu sredstava instrumenta za brzo finansiranje od međunarodnog fonda, u skladu sa dogovorom i navedenim aktima – navode iz HDZ-a.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti